Pris-/rabattsystemet består av två huvudkomponenter: prislistor och rabattregister.
Kundens pris kan antingen hämtas från rabattmatris eller från prislista (eller från ordinarie grundpris om kunden inte har några specialpriser/rabatter). Är kunden knuten till både prislista och rabattmatris så hämtas priset i första hand från prislistan och i andra hand - om produkten saknas i prislistan - från rabattmatrisen. Detta oavsett vad som ger mest förmånligt pris.
När kundens pris hämtats fram (från i första hand prislista, i andra hand rabattmatris, i tredje hand grundpris) så sker alltid en jämförelse mot eventuellt kampanjpris på produkten, och det är här som "bästa-pris-jämförelsen" görs. Kundens ordinarie pris (oavsett varifrån det hämtats) jämförs med det kampanjpris som gäller just nu, och kunden får det bästa av dessa två priser. Detta är enda gången "bästa-pris-jämförelsen" görs.
En kund kan knytas till en viss prislista på ett antal olika sätt. Antingen kopplar man kunden direkt till prislistan genom att ange prislista i kundregistret.
Om samma prislista skall användas av en hel grupp kunder finns det möjlighet att knyta en prislista till ett affärsområde som de aktuella kunderna ingår i. I detta fall kommer affärsområdets prislista gälla om det inte finns någon prislista angiven direkt på kunden.
Finns ingen referens till prislista under kund eller affärsområde finns det en allmän prislista som då gäller.
Antalsgräns
Man kan begränsa priset till att gälla om kunden köper ett visst antal, genom att ange den nedre antalsgränsen i prislistan.
Pris
Priset kan anges manuellt eller räknas fram via faktor. Om prisfältet lämnas blankt hämtas grundpriset från produktregistret.
Rabatt
Rabatt anges i procent eller kronor. I fältet typ anges vilken typ av rabatt som avses. Anges Ja sker sökning dessutom i rabattregister vilket gör att om man har angett rabatt både i prislistan och i rabattregistret adderas rabattsatserna vid registrering av order-/utleveransrad. Om typ Nej anges sker ingen sökning i rabattregister. Om typ Netto anges sker ingen sökning i rabattregister och priset påverkas inte heller av någon annan prispåverkande logik som t ex delningsavgift.
Rabattregistret kan man tänka sig som en matris där man på den ena axeln har kunder eller grupper av kunder medan man på den andra axeln har produkter eller grupper av produkter. I skärningspunkterna har man rabattvillkor för respektive kombination.
Kunden refererar till rabattregistret antingen direkt via kundnummer eller via en kundrabattgrupp som finns angiven i kundregistret.
Produkten refererar till rabattregistret antingen direkt via produktnummer, via produktrabattgrupp eller via produktgrupp. Produktrabattgruppen kan anges antingen i produktregistret eller i produktgruppsregistret.
Av ovan angivna alternativ kan det vid rabattsättning finnas flera olika kombinationer som ger "träff" i rabattmatrisen. I dessa lägen sker sökning alltid i en viss prioritetsordning.
Först sker sökning direkt på kundnummer mot de olika referenserna på produktsidan. Skulle det inte bli träff på något produktbegrepp sker sökning på kundrabattgrupp.
Referenserna på produktsidan prioriteras vid sökning enligt ordningen produktnummer, produktrabattgrupp och produktgrupp. Produktrabattgruppen hämtas i första han från produktregistret, skulle produktrabattgrupp saknas på produkten hämtas denna istället från produktgrupp.
Wildcard
På kundrabattgrupp resp. produktrabattgrupp finns det möjlighet att använda s.k. "wildcard-hantering".
Med detta menas att man i rabattregistret kan ange t.ex. "12*" som kundrabattgrupp och att rabatten då gäller för samtliga kunder med en kundrabattgrupp som börjar på "12". Detta under förutsättning att det inte blir träff på den exakta kundrabattgruppen så alltid har en högre prioritet.
Volymgräns
Det finns möjlighet att ange en volymgräns som krävs för att rabatten skall falla ut. Genom detta kan man undvika att ge rabatt på små volymer eller genom att ange flera rabattposter med olika volymkrav åstadkomma en stafflad rabattskala. Volymgränsen kan antingen avse antal sålda enheter eller värdet i kronor före rabatt.
Datumgräns
Det finns möjlighet att tidsstyra rabatterna genom att ange det datumintervall när rabatterna ska gälla.
Rabattyper
Det finns ett flertal olika typer av rabatter som kan anges i rabattregistret:
Bruttorabatt i procent
Redovisar rabatten som en procentsats som dras från bruttopriset.
Bruttorabatt i kronor
Räknar fram ett nytt utpris genom att minska bruttopriset per enhet med den angivna rabatten.
Bruttorabatt i procent (dold)
Räknar fram ett nytt utpris genom att minska bruttopriset med den angivna procentsatsen.
Nettopåslag i procent
Räknar fram ett nytt utpris genom att göra ett påslag på nettopriset (inpriset) med den angivna procentsatsen.
Nettopåslag i kronor
Räknar fram ett nytt utpris genom att lägga till det angivna beloppet till nettopriset (inpriset).
Pris
Lägger ut det angivna beloppet som utpris. Funktionen kan i vissa fall vara ett alternativ till att använda en prislista. Ett annat användningsområde är s.k. prisgrupper där men har samma pris på ett antal olika produkter.
Marginal på baspris
Räknar fram ett utpris genom att lägga en viss marginal på baspriset. Om vi får ett bättre avtal hos leverantören (högre rabatt) påverkas inte utpriset då det är baserat på baspriset.
Del av marginal
Används om man vill ge en viss andel av marginalen till kunden. Säkerställer att man alltid får behålla en viss del av marginalen själv.
Nettopris
Sätter N i rabattfältet (även om ingen rabatt i kronor eller procent angivits).
Rabatt Kr transparent
Rabatten (i kronor) slår igenom både på ut- och inpriset (kalkylerat inpris). Används på produktnivå vid Direkt- och/eller Transitleveranser.
Delningsavgift
På rabattposten kan även anges om s.k. delningsavgift skall tillämpas vid försäljning av kvantiteter som är lägre än den i produktregistret angivna förpackningsstorleken. En förutsättning för att delningsavgift skall läggas till är att en sådan finns angiven på produkten och att den aktuella kunden, genom en markering i kundregistret, inte är undantagen från delningsavgifter. M.a.o. är detta en funktion för att ignorera delningsavgifter där regelverket i övrigt tilldelar en sådan.
Prislista
Ytterligare en funktion i rabattregistret är möjligheten att hänvisa till en prislista.
Detta under förutsättning att det inte finns en prislista innehållande aktuell produkt angiven direkt i kundregistret.