De systemvärden som går att skruva till är indelade i olika områden; beställning, order o s v. och defaultvärden, (förinställda värden) sätts upp enligt ett normalflöde vid en nyinstallation. Vill man ändra på flödet, bör man ha en god förståelse för hur PENGVIN fungerar.
Systeminställningarna kan delas upp i tre grupper; systemreferenser, systemflaggor och systembelopp men samtliga visas med automatik om inget annat valts.
Man har möjlighet att skriva ut de olika inställningarna, detta görs per grupp.
Vill man bara se en av grupperna avmarkerar man de andra två i avsnittet "filter".
Systeminställningarna är uppdelade i olika kategorier, t ex beställning, försäljning och fakturering och man kan genom att ange en viss kategori i listboxen välja att bara se de inställningar som avser just den kategorin.
När man klickar på en inställning öppnas möjlighet att markera flagga, skriva in belopp eller välja en referens, beroende på vilken typ av inställning det är.
Flagga
Belopp
Referens
Används för att söka fram de olika inställningar som innehåller ett visst ord i benämningen. Sökning sker även på ord som innehåller det angivna filtreringsbegreppet.
Genom att klicka på knappen [i] visas information om aktuell inställning.
(typ 1)
Här anges på vilket sätt (benämning, eget eller leverantörens produktnummer) sortering skall visas vid produktsökningen. Sorteringsbegrepp kan ändras tillfälligt i dialogen för produktsökning, där man också kan välja om sorteringen skall vara stigande eller fallande.
Anger var PENGVIN-hjälpen skall starta. Detta är normalt satt till en webadress.
Systembeloppet har bytt namn från "Maxbelopp vid antalsregistrering (Handdator)" till "Maxbelopp vid antalsregistrering". Informationen om flaggan har bytts ut till "Det belopp som antal max får vara för att förhindra att EAN-kod läses in som antal. Används i utleverans och plock (Handdator online) inventering (mobilapp) samt generellt för beställning"
Anger om meddelanderuta (ja/nej) med varningar skall visas när utleveransen sparas. Varningar som avses är om ordern inte fullevererad, om antal överstiger lagersaldo och/eller om någon av de sålda produkterna inte är lagerkodade. Denna funktion ger extra varning, i utleveransen visas samma varningar till höger i avsnittet ”Meddelande”.
Styr vilket sökbegrepp som skall användas för att automatisk söka produkt. Gäller i de fall dialogen för produktsökning startas med ett redan registrerat sökbegrepp i inmatningsrad.
Anger om man vill använda ny utökad dialog vid underhåll av rabattrader.
Om man vill att organisationsnummer skall vara obligatoriskt att ange när man lägger upp en ny kund i kundregistret kan man sätta upp en systemreferens för detta. Det finns tre val:
0 – ingen kontroll (organisationsnummer är inte obligatoriskt)
1 – Kontroll att uppgift finns (organisationsnummer är obligatoriskt men ingen kontroll sker att det är giltigt eller ej)
2 – Kontroll giltigt org.nr (organisationsnummer är obligatoriskt och kontroll sker att det är giltigt)
Anger om Weblänkar som är definierade i huvudmenyn skall visas i startbilden annars öppnas ett separat fönster.
(typ 7)
Anger antalet leveransförseningsdagar som ska vara uppnått för att systemet, utifrån ett leveransbesked som avser en beställning, ska skapa ett leveransförseningsmeddelande (kopplat till aktuell leverantör).
Används: T ex vid import av dokumenthanteringsprofilen Inkommande leveransbesked från leverantör via Elektroniska Dokument.
Anger antalet leveransförseningsdagar som ska vara uppnått för att systemet, utifrån ett leveransbesked som avser en beställning, ska skapa ett leveransbesked till aktuell kund.
Används: Tex vid import av dokumenthanteringsprofilen Inkommande leveransbesked från leverantör via Elektroniska Dokument.
Anger antalet leveransförseningsdagar som ska vara uppnått för att systemet, utifrån ett leveransbesked som avser en beställning, ska skapa ett leveransförseningsmeddelande (kopplat till aktuell kund).
Används: T ex vid import av dokumenthanteringsprofilen Inkommande leveransbesked från leverantör via Elektroniska Dokument.
Styrning av beställningars påverkan på inköp. Antal dagar utöver leverantörens ledtid som antal beställs från leverantör. Dvs om det är färre eller lika med det antal dagar man anger markeras rutan ”Reserveras” på beställningsraden vid batchjobbkörningen ”Artiklar_Skapa_Saldon”.
(MV2018:1)
Om systemflaggan aktiveras läggs inköparen, från den filial som lagt internbeställningen, som säljare på den internorder som skapas med automatik när internbeställningen effektueras.
Funktionen används leverantören tillhandhåller tjänsten att särpacka lagervaror för lagerpåfyllnad och lagervaror för kundorder. I leverantörsregistret anger man detta genom att markera avsedd ruta ”Separat beställning för särpack av lagerpåfyllnad”. En särskild beställningskod läggs upp och anges därefter i denna systemreferens . Om denna kod är satt kommer "särpack för lagerpåfyllning" att skapa en egen beställning på de leverantörer där denna funktion är aktiverad.
Anger om beställning som skapas i handdator ska läsas in som inköpsunderlag först eller skapa beställning direkt i PENGVIN. Används vid inläsning av beställning till PENGVIN från handdator.
Från dialogen ”Hantera inköp” och "Redigera beställning" kan inpris och kalkylerat inpris uppdateras i produktregistret (om leverantören är prio 1) före inleverans har skett. Priset tar hänsyn till ev valuta och kostnader då samma beräkning sker som om man i produktregistret uppdaterat kalkylpriset.
Systemreferensen ”Hantering av nytt pris vid inköp” hanterar om enbart inpris eller både in- och kalkylerat inpris skall uppdateras eller om ingen uppdatering ska ske alls. Man väljer också om man vill ha en fråga i samband med uppdateringen eller om uppdateringen ska ske direkt.
0 - Ingen uppdatering av produktregister
1 - Fråga om inköpspris skall uppdateras
2 - Fråga om inköpspris och kalkylpris (vid prioriterad leverantör) skall uppdateras
3 - Uppdatera inköpspris utan fråga
4 - Uppdatera inköpspris och kalkylpris (vid prioriterad leverantör) utan fråga
Anger att inget försättsblad skall sändas med faxbeställningar.
Med hjälp av denna systemreferens har man möjligt att sätta upp alternativa inköpsregelverk som överstyr det standardregelverket. Det finns tre olika alternativ:
<Standardregelverk>
följer tidigare regelverk utan någon förändring.
1 Fyller upp till maxlager plus antal i order
Föreslår det antal som krävs för att fyll upp till maxlagret (summan av beställningspunkt och beställningskvantitet)
2 Beställningskvantitet plus antal i order
Föreslår det antal som angetts som beställningskvantitet plus det antal som finns i order.
Om beställningskvantiteten är lägre än eller lika med beställningspunkten föreslår systemet alltid inköpsantal så att det fylls upp till maxlagret.
Systemreferens 2 används, om man till skillnad från systemreferens 0, inte vill ha någon skillnad i antal på inköpsförslaget om det är order- eller lagersaldo som triggar ingång ett inköpsbehov.
3 Beställningskvantitet
Föreslår det antal som angetts som beställningskvantitet. Även om antal i order överstiger beställningskvantiteten beställs bara det antal som beställningskvantiteten anger.
Anger slutkundsinformation på beställningens rader vid transitbeställning (hänvisar till vilken kundorder beställningsraden avser). Är flaggan aktiv skrivs slutkundsinformation ut på beställning. I annat fall skrivs den inte ut.
Anger gränsvärde i antal dagar som leveransbekräftelsens datum får överskrida det som ligger på beställningen. Om gränsen överskrids sker en avvikelserapportering.
Anger gränsvärde i % för hur mycket leveransbekräftelsens pris får underskrida beställningens. Om gränsen överskrids sker en avvikelserapportering.
Anger gränsvärde i % för tillåten prisavvikelse mellan beställning och leveransbekräftelse från leverantör. Om gränsen överskrids sker en avvikelserapportering. Systembeloppet ovanför avser lägre pris.
Anger sökvägen till PDF-fil med leveransbekräftelse från leverantör.
Anger hur många dagar bakåt i tiden man vill att systemet ska räkna ut och automatiskt ange ”Datum t.o.m.” i leveransbevakningen. Dvs hur många dagar bakåt i tiden som leveranstiden skall vara passerad med, för att beställningarna ska visas i leveransbevakningsrutinen. Detta underlättar vid leveransbevakning då man inte behöver se nyare beställningar som är för tidiga för att leveranspåminna.
Övre gräns för maximalt antal rader avseende produkter med leveranskoden lagerleverans som kommer med på en och
samma leverantörsbeställning (eller rättare sagt vid skapandet av inköpsunderlag). Överstiger antalet beställningsrader detta
systembelopp skapas en ny leverantörsbeställning för de rader som överstiger gränsen.
Spärrar möjligheten att lägga upp två inköpsposter med samma leverantörsproduktnummer på samma leverantör
Om man vid registrering av beställning vill att systemet skall kontrollera att det finns en lagerpost på produkten på det aktuella lagret skall flaggan markeras. I de fall där lagerpost saknas rödmarkeras produktrader med leveranskod L.
Vid sökning av beställning kan man själv välja vilket som ska vara det förvalda värdet för ”Urval” i sökdialogen genom att ange denna systemreferens.
När beställning skapas från transit- eller direktorder kan man numera få systemet att även hänsyn till ”minantal” och ”brytes ej”. Om dessa uppgifter skall användas eller inte styrs av denna nya systemflagga. Om systemflaggan inte är aktiverad beställs den kvantitet som är angiven på orderraden
Öppnar upp möjligheten att ha flera produkter med samma alternativ-produktnummer.
Skrivs ut som "Vår ref" på leveranspåminnelse till leverantör. Saknas uppgift (systemreferens) tas inköparens namn från beställningen.
Anger om eget produktnummer skall skrivas på beställningen och leveranspåminnelsen till leverantören. Om flaggan är aktiv skrivs eget/vårt produktnummer ut, annars inte.
Typ av ärende som läggs upp när man väljer att skapa ett ärende i samband med prisavvikelse på en beställning.
(typ 200)
Anger om CRM-integration är aktiverad
Anger om replikeringsdata till integrerat CRM-system skall skapas automatiskt när nya poster skapas i PengVin
Anger kontaktsättet som ska gälla för e-post. Kontaktsättet läggs upp/redigeras i referensregistret ”Kontaktsätt” (huvudmeny – referensregister – kontakter – kontaktsätt)
Anger den eventuella prioritet som ska gälla för kontaktsättet e-post.
Anger kontaktsättet som ska gälla för mobiltelefon. Kontaktsättet läggs upp/redigeras i referensregistret ”Kontaktsätt” (huvudmeny – referensregister – kontakter – kontaktsätt)
Anger den eventuella prioritet som ska gälla för kontaktsättet mobiltelefon.
Anger kontaktsättet som ska gälla för telefon. Kontaktsättet läggs upp/redigeras i referensregistret ”Kontaktsätt” (huvudmeny – referensregister – kontakter – kontaktsätt)
Anger den eventuella prioritet som ska gälla för kontaktsättet telefon.
Anger de fält som replikeras för godsmottagare. Ändras normalt inte. Avsedd för administratör.
Anger de fält som replikeras för kontaktpersoner. Ändras normalt inte. Avsedd för administratör.
Anger de fält som replikeras för kunder. Ändras normalt inte. Avsedd för administratör.
Anger den kundstatistikmall som försäljningsstatistiken baseras på. Välj Huvudgrupp=Kund och Undergrupp=År/Mån eller Mån/År i statistikmallen och välj att skapa jämförelsevärden för föregående år. Markera också i mallen att Automatberäkning av statistiken ska ske. Tidsstyr själva statistikberäkningen enligt önskemål via uppsättning i Processerver (sql kommando EXEC PV_STATISTIK_CREATE_BATCH).
Anger de fält som replikeras för leverantörer. Ändras normalt inte. Avsedd för administratör.
(typ25)
Anger användarnamn på konto som ska användas vid anrop av rapport-serverrapporter
Den mailadress som används som avsändande adress när Pengvin.ElektroniskaDokument.exe distribuerar filer via e-post, t ex testkonto@pengvin.se.
Anger domän på konto som ska användas vid anrop av rapport-server rapporter.
Sökväg till den ini-fil som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe använder sig av vid skapande av PDF-dokument.
Sökväg till den ini-fil som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid utskrift av externa dokument
(PENGRAP32.MDB).
Sökväg till externa dokument (PENGRAP32.MDB). Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe.
Anger den dokumenthanteringsprofil som ska användas vid batchvis leveransavisering av utleveranser
Här anges vilken Batchmotor som normalt skall användas för elektroniska dokument
Namnet på det konto som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid distribution av filer via e-post.
Anger om kundorderrader tas bort före import av redan befintlig xml-order.
Anger lösenord på konto som ska användas vid anrop av rapport-server rapporter.
Om lösenord behövs för att skicka mail anges detta här. Avser lösenordet för det konto som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid distribution av filer via e-post.
Här man anger var filerna för bulkimport ligger och där PED-jobbet skall hämta filerna. Om denna referens lämnas tom hämtas filerna istället från den plats som angetts i systemreferensen ”Mapp där XSL-filer (för transformering) ligger”.
Anger sökvägen till den mapp som Pengvin.ElektroniskaDokument använder för att skapa och distribuera dokument.
Anger sökvägen till den mapp dit Pengvin.ElektroniskaDokument sparar historiska elektroniska dokument när de bearbetats klart.
Anger sökvägen till den mapp där XSL-filer för transformering av dokument ligger lagrade.
Namnet på mailservern som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid distribution av filer via e-post.
Här anges namnet på faxservern (fungerar inte att ange IP-adress) som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid distribution av filer via fax.
Den port som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda för utgående mail vid distribution av filer via e-post, vanligtvis är detta 25.
Anger om produktnycklar ska läggas med på utgående xml-faktura.
Skall normalt vara omarkerad. Kan behöva markeras ifall brandvägg används i den totala lösningen.
För kompatibilitet med brandväggar. Markerad flagga anger att passiv FTP ska användas, vilket innebär att serverns IP-adress inte behöver vara känd. Vissa nätverkskonfigurationer fungerar endast om den här flaggan är markerad, medan andra endast fungerar när den inte är markerad. Med den här flaggan kan du välja vilket läge som ska användas, beroende på vad som är kompatibelt med nätverksinställningarna. För de flesta nätverkskonfigurationer kan båda lägena användas. Passivt FTP-läge (markerad flagga) anses vara säkrare.
Namn på Peernet PDF-skrivare
SMS. Användarnamn till webservice för SMS-distribution. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS Avsändare för SMS-meddelande (max 11 tecken) som skickas. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS. Kontonamn till webservice för SMS-distribution. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS. Lösenord till webservice för SMS-distribution. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS. Url-adress till webservice för SMS-distribution. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS. Webservice-tjänst för att skicka SMS-meddelanden. Används: Vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
SMS. Webservice-tjänst för borttag av senarelagda SMS-meddelanden som har placerats i utkö för distribution vid ett senare
tillfälle. Används vid Pengvin.ElektroniskaDokument.exe
Anger hur inleveransrader ska hanteras. Används vid import av inkommande följesedel/leveransavisering samt vid redigering av levererat antal i inleveransregistreringen.
Hänvisar till eventuell standardtext/slutrad på elektronisk xml-faktura.
Om flaggan är aktiverad skapas textrader som innehåller information
om ev. strukturrrader (ingående komponenter) i XML-faktura. Detta gäller
endast strukturer som har egenskapen ”redovisas” i produktregistret.
Textraderna formateras enligt följande:
5 blanktecken, Artnr, Benämning, Antal och Enhet.
Sökväg till applikation PENGVIN elektroniska dokument
Sökväg till applikation PENGVIN elektroniska dokument import
Anger om lageruppgifter (part L) genereras vid export av xml-ordererkännande.
Anger hur lång timeout-tid (angiven i sekunder) Pengvin.ElektroniskaDokument.exe maximalt skall vänta på att ett enskilt
dokument har skapats fysiskt på fil (PDF, RTF, SNP).
Anger man tex 20 (dvs 20 sekunder) och Pengvin.ElektroniskaDokument.exe kan läsa den skapade filen redan efter 10 sekunder så väntar applikationen inte timeout-tiden ut, utan går vidare. Har Pengvin.ElektroniskaDokument.exe däremot inte lyckats läsa den fysiska filen under angiven timeout-tid, loggas fel under processen "ElektroniskaDokument hantera".
Den timeout-tid som Pengvin.ElektroniskaDokument.exe skall använda sig av vid distribution av filer via ftp-protokollet.
Vilken typ av mailserver som används, t ex SSL.
Anger om huvuduppgifter på kundorder ska uppdateras vid import av redan befintlig xml-order.
Anger ärendetyp som ska skapas när fel sker vid import av Elektroniska dokument "Filimport datafil", xml-fil Balance Report från PayEx. Referensen fylls inte i om man inte vill att ärende skall skapas.
Anger ärendetyp som ska skapas när matchning inte kan ske vid import av Elektroniskt Dokument "Inkommande leveransbesked från leverantör". Referensen lämnas tom om man inte önskar att ärende ska skapas.
(typ 20)
Här anges var prisfilen som skapas vid Bolist-export skall läggas.
Den text som skall skrivas som godsinnehåll om avsett fält på utleveransen är tomt.
Anger om fakturor och eventuellt tillhörande utleveranser skall exporteras till PENGVINs exporttabeller.
Anger om kontantförsäljning skall exporteras till PENGVINs exporttabeller vid efterbearbetning av kontanter.
Anger om verifikationer skall exporteras till PENGVINs exporttabeller vid efterbearbetning av verifikationer.
Sökväg (inklusive filnamn) för fil dit export sker. Används vid överföring av kundavtal och försäljningsstatistik till Excel.
Anger sökväg och namn på den sdf-fil som skapas vid effektuering av beställningar på den/de leverantörer som har detta
beställningssätt angivit i leverantörsregistret. Används vid effektuera beställning.
Anger sökväg och namn på den fil som skapas för giroutbetalning i presentkortshanteringen via Arkiv-export-
utbetalningsunderlag Bankgiro. Används i presentkortshanteringen från centralt till lokalt medlemsföretag.
Anger vilken typ av fil som skapas vid efterbearbetning kontant. Skapar fil som kan exporteras till ekonomisystem. Används vid efterbearbetning kontant.
Anger vilken typ av fil som skapas vid skapa fakturaunderlag. Skapar fil som kan exporteras till ekonomisystem. Används vid skapa fakturaunderlag.
Sökvägen till kommunikationsprogrammet X400
Anger sökväg och namn på den fil som skapas vid efterbearbetning kontant. Används vid efterbearbetning kontant.
Anger sökväg och namn på den fil som skapas vid skapa fakturaunderlag. Används vid skapa fakturaunderlag.
Anger sökvägen till den kommunikationsprogramvara man vill starta för att kunna exportera beställningsfiler från PENGVIN. Används vid effektuering av beställning.
Används som villkor för vilka utleveranser som följer med till exportfil. Används vid export av utleveranser via gränssnittet PENGVIN Standard [ALCRO].
Anger kundnummer hos bankgirot för sändning at betalningstransaktioner. Används vid betalningstransaktioner presentkort.
(2017:2)
Om man lägger upp kundnycklar av denna typ, på en kund, kommer informationen
att finnas med på ev. XML-fil med debiteringsunderlag för aktuell kund.
Systemreferensen hänvisar till den kundnyckel där extra debiteringsinformation
skall hämtas vid skapande av elektroniskt debiteringsunderlag.
Anger vem som tar emot felmeddelande från PENGVINs meddelandehantering om något inte är korrekt i inkommande order. Används vid import av XML-order.
Anger den valuta som ska väljas på kunder och produkter om fältet är tomt i kund- respektive produktregister. Normalt samma
kod som basvaluta. Används vid order- och utleveransregistrering.
Anger kundnummer hos Luna för Pipechain-överföringar (lagersaldo till Luna och ordererkännande från Luna som skapar
beställningar i PENGVIN). Används vid Pipechain-överföring.
Anger mottagarnummer hos Luna för Pipechain-överföringar (lagersaldo till Luna och ordererkännande från Luna som skapar
beställningar i PENGVIN). Används vid Pipechain-överföring.
Anger sändaridentitet hos Luna för Pipechain-överföringar (lagersaldo till Luna och ordererkännande från Luna som skapar
beställningar i PENGVIN). Används vid Pipechain-överföring.
FTP Host,UserID,Pswd,File som skall användas emot postnet. Används vid överföringar via Postnet.
Anger om Rubicon kundreskontra används.
Valt teckenhantering (Å, Ä och Ö t.ex.) för kommunikation mellan PENGVIN och andra programvaror. Används vid kommunikation via X400-protokoll.
Avtalsnummer hos i ToolStore. Används vid inläsning av orderfil från ToolStore.
Anger kod för ordertyp "Normalorder" vid överföring av normalorder från ToolStore weborder till PENGVIN. Används vid inläsning av orderfil från ToolStore.
Anger kod för ordertyp "Snabborder" vid överföring av normalorder från ToolStore weborder till PENGVIN. Används vid inläsning av orderfil från ToolStore.
Anger om systemet skall visa debug-fönster (felsökningsfönster) vid export och import av EDI filer.
Anger sökväg till kommunikationsprogrammet X400. Används vid kommunikation via X400.
Anger vilken typ av Pipechainapplikation man kör, egen eller via webben. Används i gränssnitt mellan PENGVIN och PipeChain
Anger att fil ska skapas, enligt format SIE4, för överföring till annat ekonomisystem.
(typ 6)
Anger antalet dagar som faktureringsdatumet flyttas bakåt i tiden när skapandet av faktureringsunderlag sker batchstyrt. Har
detta systembelopp t ex. satts till 3 och faktureringen sker batchstyrt 2002-01-31 flyttas faktureringsdatumet bakåt till 2002-
01-28. Faktureringen bearbetar då utleveranser som har skett detta datum eller tidigare.
Anger om man vid framtagning av OCRNR skall använda FakturaKundNr (markera rutan) eller KundNr (avmarkera rutan).
Anger ifall faktureringsavgift (ett systembelopp) skall utgå vid fakturering av kreditsedlar. Utfaller då nettobeloppet (det faktiska nettobeloppet oavsett + eller -) på fakturan understiger beloppsgränsen för faktureringsavgift (ett systembelopp) och när kunden markerats så att denne skall ha faktureringsavgift.
Referens till avtal hos Posten e-brev. Används vid export av fakturadokument.
Övre gräns i kronor som används för att avgöra om faktureringsavgift skall utfalla vid fakturering. Understiger nettobeloppet på fakturan (det faktiska nettobeloppet oavsett + eller -) detta systembelopp utfaller faktureringsavgift (ett annat systembelopp). Men för att faktureringsavgiften skall utfalla skall även kunden ha markerats så att denne skall ha faktureringsavgift. Är det en kreditsedel som faktureras krävs dessutom att flaggan för automatisk faktureringsavgift (en systemflagga) vid kredit är aktiv för att faktureringsavgift skall utgå.
Anger om annat betalningsvillkor än det som står på kunden ska gälla för räntefakturor. Används vid räntefakturering.
Systemet varnar genom att skicka ett meddelande om en följesedel legat detta antal dagar i systemet utan att bli fakturerad. Gäller även spärrade följesedlar. (Sätts upp i PENGVIN meddelandehantering)
Anger om direktfakturor inte skall tas med i filen för E-Fakturor.
Systemflaggan markeras om man vill att systemet hämtar dokumentprofil från kundnumret i de fall där dokumentprofil saknas på fakturakundnumret.
Anger om följesedlar utan belopp skall exkluderas vid skapande av faktureringsunderlag.
Vilken typ av fakturalayout som ska användas.
Svensk fakturalayout innebär i dagsläget att adressinformation kommer till höger.
Norsk fakturalayout innebär att adressinformation kommer till vänster.
Anger om annan fakturatyp än den som står på kunden ska gälla för direktfakturor. Vill man att kundens ordinarie fakturatyp alltid skall gälla lämnas systemreferensen tom. Tänk bara på att om det finns ett skapat fakturaunderlag på kunden, och kunden normalt har samlingsfaktura, så kommer kundens samtliga fakturor med på direktfakturan när denna skapas (om systemreferensen lämnas tom).
Faktureringsavgift i kronor som utfaller vid fakturering. Utfaller då nettobeloppet (det faktiska nettobeloppet oavsett + eller -) på fakturan understiger beloppsgränsen för faktureringsavgift (ett annat systembelopp) och när kunden markerats så att denne skall ha faktureringsavgift. Är det en kreditsedel som faktureras krävs dessutom att flaggan för automatisk faktureringsavgift (en systemflagga) vid kredit är aktiv för att faktureringsavgift skall utgå.
Nedre gräns som systemet använder för att avgöra om fakturering (utskrift) av en viss faktura skall ske. Motsvarar eller
överstiger fakturans bruttobelopp detta systembelopp sker fakturering (utskrift).
Antal dagar innan avisering av avbetalningar skall ske baserat på förfallodatum.
Antal dagar en följesedel får ligga innan den skickas till fakturering oavsett vad som står i beloppsgräns faktura.
Eget kundnummer hos Handelsbanken. Används via sändning av filer till Handelsbankens fakturatjänster.
Mapp där fil till Handelsbankens fakturatjänst skall sparas. Sökvägen måste hänvisa till en plats i nätet, det går alltså inte att ange en lokal disk på en arbetsstation.
Här anger man den kod för fakturatjänst som man avtalat med banken. FKS = Fakturakredit, FLI = FakturaLink.
Här anges vilken hanteringsreferens som skall sättas med automatik på omdebiterade utleveranser när man använder funktionen ”Kreditera faktura".
Anger om en internfaktura skall skapas när en leverans sker från ett lager knutet till ett annat bolag än det säljande.
Om denna systemflagga inte är satt kommer systemet istället att skapa en verifikation i respektive bolags redovisning för att uppdatera ett avräkningskonto mellan bolagen.
Anger om man vill att Sålda varors kostnad vid försäljningskontering skall konteras som lager även vid leveranskod D, T och E
Anger om kontering av internförsäljning skall ske på internkonton angivna för utleveransens resultatenhet (lager/resultatenhet beroende på systemreferensen "Resultatenhet vid försäljningskontering"). En förutsättning för att konteringen på internkonton skall ske är dessutom att utleveransens resultatenhet skiljer sig från artikelns resultatenhet (resultatenhet angiven för varuradens produkt).
Anger om kostnaden för sålda varor skall konteras.
Längdjustering av Artikelnummer-fältet i Faktura E-Brev (Posten-Ebrev/DataRutin). Normallängd är 10 positioner.
Att tänka på: Om du ökar detta värde med exempelvis 2 så minskas samtidigt maxlängd på Benämningen med samma antal (dvs 2).
Anger vilka fält som OCR-Nr skall innehålla.
Samtliga består av KLIENTID 3 pos, FAKTURANR 8 pos, KUNDNR 8 pos nollutfyllda samt kontrollsiffra.
Fakturanummer består av FAKTURANR samt kontrollsiffra, totalt 9 tecken.
Kundnr + Fakturanr består av KUNDNR ej nollutfylld, FAKTURANR 8 pos noll samt kontrollsiffra
InfoEasy består av FAKTURANR 9 pos, KUNDNR 6 pos, BOLAGSID 3 pos samt kontrollsiffra.
Fakturanr 8 pos nollutfyllt FAKTURANR 8 pos, nollutfyllt samt kontrollsiffra.
FaktKundnr + Fakturanr består av FAKTURAKUNDNR, FAKTURANR samt kontrollsiffra.
Inget OCR-nr skriver inte ut något OCR-nr eller rubrik för detta
Anger om samlingsfakturering ska ske av debet- och kreditsedlar. I annat fall hamnar de på olika fakturor.
Anger sökväg till den plats där filen sparas vid export av fakturadokument, för vidare inläsning till ekonomisystem. Används vid export av fakturadokument för överföring till annat system.
Anger om jämför normalpris skall skrivas ut på postens eBrev.
Väntetid (millisekunder) mellan varje faktura. Detta för att minska låsning av fakturaregistret om man skapar fakturor dagtid.
Denna grupp samlar alla systeminställningar som rör frisökning av produkter och kunder.
Om flaggan aktiveras kommer namn på kundernas kontaktpersoner att ingå bland de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Anger om kontaktuppgifterna på kundernas kontaktpersoner (t.ex. telefonnummer, email-adress osv.) skall ingå bland de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Om flaggan aktiveras kommer innehåll från fliken Info i kundregistret att sökas igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen. Vilken typ av information som används anges i Systemreferensen "Typ av infotext som används vid fritextsökning".
Textinfo hämtas från tabellen KUNDER_INFO där man hämtar poster av en specifik typ. Vilken typ som gäller hämtas i sin tur från en systemreferens som heter ”Typ av infotext som används vid fritextsökning". Man kan välja på samtliga de infotyper som kan anges på kunder (normal info, visas vid dokumentregistrering eller utskrift) En infotext kan vara omfattande därför hämtas max 500 positioner till fritextsökningen.
För att fritextsökningen inte skall bli för trög läggs angivna sökbegrepp i en ny tabell och denna tabell fylls på via ett batchjobb (PV_KUNDERS_FRITEXTSOK_INIT) som lämpligen schemaläggs nattetid.
Anger om kundens namn skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Anger om kundens telefonnummer skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Anger om namn på kundens mottagare skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Anger om mottagarens nummer skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Anger om telefonnummer på kundens mottagare skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder Fritextsökning (F12) i Kundsökningen.
Fältet "Sökbegrepp" i kundregistret kan också ingå i fritextsökning av kunder. Genom att markera systemflaggan tas begreppet med vid nästa körning av batchjobbet "Kund fritextsökning, skapa underlag".
Anger om Benämning 1 på produkten skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder fritextsökning (F12) i produktsökningen.
Anger om Benämning 2 på produkten skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder fritextsökning (F12) i produktsökningen.
Anger om produktgruppens Benämning 1 skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder fritextsökning (F12) i produktsökningen.
Anger om innehåll i fliken Info produktregistret skall vara ett av de fält som söks igenom när man använder fritextsökning (F12) i produktsökningen. Vilken typ av information som används anges i systemreferensen " Infotyp fritextsökning använder vid Produktsökning".
Textinfo hämtas från tabellen ARTIKLAR_INFO där man hämtar poster av en specifik typ. Vilken typ som gäller hämtas i sin tur från en systemreferens som heter ”Typ av infotext fritextsökn använder vid prod.sök”. Man kan välja på samtliga de infotyper som kan anges på produkter (normal info, visas vid dokumentregistrering, utskrift eller visas i inköp). En infotext kan vara omfattande därför hämtas max 500 positioner till fritextsökningen.
För att fritextsökningen inte skall bli för trög läggs angivna sökbegrepp i en ny tabell och denna tabell fylls på via ett nytt batchjobb (PV_ARTIKLAR_FRITEXTSOK_INIT) som lämpligen schemaläggs nattetid.
Anger om fritextsökningen ska innehålla sökning mot fältet ”Referensnr (inköp)”.
Anger vilken infotyp som skall användas som underlag för sökning med fältet fritextsökning i samband med kund- och/eller produktsökning. Detta slår endast igenom om någon (eller båda) systemflaggorna "Produkt (fritextsökning): Produktinfo" och "Kund (fritextsökning): Kundinfo" är aktiverad.
(typ 4)
Anger om aktuell utleverans skall läggas till en redan befintlig utleverans för kundordern. (utleverans statuskod < 4)
Om man registrerar samma produktnummer flera gånger på en utleverans kan det samlade antalet hamna på en rad om man aktiverar denna systemflagga. Om man utlevererar en order/ett plockunderlag där samma produktnummer finns på flera rader slås dessa däremot inte samman på en rad även om flaggan är aktiverad. Varurader som slås samman är de produkter som inte är markerad med kryssruta "Maskin", inte har någon nyckel "extrainfo" eller där pris eller rabatt ändrats manuellt. Varurader där leveranskod eller anmärkning skiljer sig slås heller inte ihop.
Här anges det maxantal presentkort som skall kunna säljas vid ett och samma registreringstillfälle, för att undvika felregistrering om någon t ex av misstag slår in presentkortets värde i antalsfältet.
Anger om avisering via epost skall göras för fraktfil DHL
Anger om serienummer används för individer av artiklar på varurader vid utleverans och inleverans. En förutsättning är att produkten markerats för hantering av serienummer vid inleverans och/eller utleverans.
Anger artikelnummer som används vid uppläggning av fraktdebiteringsrad på utleverans. Används vid utleverans av kundorder, skapande av utleverans utifrån inleverans.
Anger om automatisk fraktberäkning skall ske vid spara utleverans. Automatisk fraktberäkning sker då utleveransen sparas första gången. Om man hämtar fram en tidigare sparad utleverans sker ingen ny kontroll mot att frakt ska läggas till. Anledningen till detta är att utleveransen kan innehålla antingen en automatiskt eller en manuellt tillagd fraktrad och om systemet på nytt skulle räkna om frakten varje gång utleveransen sparas skulle följden kunna bli att en manuellt tillagd frakt "körs" över. Ska fraktkostnad justeras i efterhand (t ex för att man bytt leveranssätt) måste detta göras manuellt.
Om flaggan är aktiverad sker automatisk kampanjprissättning vid försäljningsregistrering.
Anger om information kopplad till kund visas vid försäljning.
Anger om produktinformation från register kopplad till produkt skall visas vid registrering av ny varurad vid registering av Utleverans och Kundorder. Detta under förutsättning att produktinformationens typ är satt till "Visas vid dokumentreg".
Om flaggan är aktiverad sker automatisk rabattsättning vid försäljningsregistrering.
Spärrkoden kan tilldelas kund antingen vid nyupplägg från order och/eller vid överskriden limit. Detta beroende på hur man satt systemflaggan "Automatiskt spärra kund vid överskriden limit". Används när utleverans sparas.
Styr om lagerpost skall läggas upp med automatik vid utleverans med leveranskod = L
Lägger med automatik upp tillkommande mottagarnummer i mottagarregister för aktuell kund.
Anger om dialogen för val av alternativa försäljningsenheter öppnas vid registrering av en ny utleveransrad.
Anger om kund skall kreditspärras efter försäljningen som resulterar i att kreditlimiten överskrids. Spärrkoden som kunden får hämtas från systemreferensen "Spärrkod vid automatisk kreditspärr".
Anger betalningsvillkor som läggs upp på kreditfakturor. Används också för att beräkna fram förfallodatum för fakturan utifrån betalningsvillkor. Används vid utskrift av kreditnotor.
Anger om delningsavgift på produkt skall anges i kronor. Vid försäljning av ett antal som understiger produktens förpackningsstorlek utgår delningsavgift som läggs på utpriset, under förutsättning att kunden markerats med delningsavgift. Hur flaggan är satt vid detta tillfälle avgör hur delningsavgiften läggs på utpriset. Är flaggan aktiv anges delningsavgiften i kronor, i annat fall i procent.
Anger om strukturrader inte skall skrivas ut på följesedel
Om systemflagga ”Egendefinierad rabattprioritet” är aktiv kommer prioritetsordningen vid rabattsättning att styras vid fyra nya systemreferenser: ”Prioritet rabatt via produkt”, ”Prioritet rabatt via produktgrupp”, ”Prioritet rabatt via rabattgrupp” och ”Prioritet rabatt via fabrikat”.
Expeditionsavgift i kronor som utfaller vid försäljning (kundorder, utleverans). Utfaller då nettobeloppet för försäljningen understiger gränsen för expeditionsavgift (ett annat systembelopp) och när dokumentet markerats så att expeditionsavgift
skall ingå i det.
Flaggar om lagerkodade orderrader till transit om leverans/fulleverans inte har kunnat ske.
Exempel:
a) Om man har en order med t ex tre orderrader, samtliga lagerkodade, men bara någon av dem är helt eller delvis levererbara. Övriga orderrader flaggas då om till transitvaror i samband med att man gör utleverans av det plock som skapats på de varor som går att leverera.
b) Man har en order med blandat lager- och transitkodade varor och gör inte någon utleverans av lagervarorna direkt, utan skapar istället en beställning av transitraden som man också inlevererar när denna kommer hem. Vid inleverans av transitvarorna påverkas inte lagervarorns leveranskod även om systemflaggan är aktiverad.
Anger om belopp 0 skall föreslås vid kassaförsäljning.
Anger om säljare från föregående utleverans skall föreslås på ny utleverans. Denna flagga överstyr det som angetts som systemreferens "Säljare som automatiskt läggs upp på utleveransen".
Föreslår förpackningsstorlek som antal vid registrering av ny orderrad.
Föreslår förpackningsstorlek som antal vid registrering av utleveransrad.
I de fall produktens grundpris är lägre än det som är kundens pris tas alltid grundpriset.
Övre gräns i kronor som används för att avgöra om expeditionsavgift skall utfalla vid försäljning. Understiger nettobeloppet för försäljningen detta systembelopp utfaller expeditionsavgift (ett annat systembelopp). Men för att expeditionsavgiften skall utfalla skall dokumentet (kundorder, utleverans) vara markerat så att expeditionsavgift skall ingå.
Totalvärdet på ordern måste överstiga detta belopp för att kunden ska erhålla rabatt. Även om ordern dellevereras erhåller kunden rabatt om ursprungsorderns värde medgivit detta. Vid direktregistrering av följesedel/kvitto måste totalbeloppet överstiga detta gränsvärde för att kunden ska erhålla rabatt.
Anger om utskrift av godsdeklaration skall ske i samband med utskrift av följesedel.
Anger den hanteringskod produkten skall få när dess lagersaldo är noll. En förutsättning är att produkten har leveranskoden ”lagerleverans”, samt att dess nuvarande hanteringskod kodats med alternativet ”utgå när saldo är noll”. Används vid batch för att bevaka hanteringskoder.
Den hanteringskod som automatupplagda produkter automatiskt kodas med. Syftet med att ge dem en särskild hanteringskod är att det ska vara lätt att söka fram dessa produkter, för att kunna komplettera informationen och sedan koda om dem med en ”ordinarie” hanteringskod.
Hanteringskoden används vid import av kampanjer, vid automatisk uppläggning av produkt från sortimentsregister till produktregister i samband med utleveransregistrering och produktsökning.
Anger hanteringsreferens som föreslås vid skapa faktureringsunderlag. Används vid skapa faktureringsunderlag.
Denna systemflagga avser endast lagervaror och kan bara användas om man inte har aktiverat systemflaggan för bidragsberäkning på vägt inpris.
Om flaggan är aktiv hämtas nyanskaffningspris till orderradens båda fält ”inköpspris” (visas i inköpsvaluta) och ”kalkylerat inpris” (visas i basvaluta). Vid utleverans av order samt vid nyregistrering av utleverans läggs nyanskaffningspris (i basvaluta) i fältet för inköpspris ”I.P.F”. Nyanskaffningspris kan komma antingen från produktregistrets flik inköp eller från en aktiv kampanj.
Om flaggan INTE är aktiv hämtas nyanskaffningspris till orderradens båda fält ”inköpspris” (visas i inköpsvaluta) och ”kalkylerat inpris” (visas i basvaluta). Vid utleverans av order hämtas "kalkyl inpris" från produktregistrets huvud till fältet för inköpspris ”I.P.F” om ingen kampanj är aktiv. Om det finns en aktiv kampanj hämtas kampanjens inpris (i inköpsvaluta) till fältet för inköpspris ”I.P.F”.
Vid nyregistrering av utleverans läggs nyanskaffningspris (i basvaluta) i fältet för inköpspris ”I.P.F”. Nyanskaffningspris kan komma antingen från produktregistrets flik inköp eller från en aktiv kampanj (fält "Inpris SEK").
Anger om dialog skall öppnas för val av användare som utlevererar ett plockunderlag/kundorder. I annat fall läggs signaturen för den inloggade användaren upp på utleveransen.
Anger om kunden inte skall läggas upp som mottagare med automatik om mottagare saknas.
Byte
av kundnummer
Observera att godsmottagaren från föregående kund ligger kvar om den nya
kunden i kundregistret inte har en förvald godsmottagare angiven och om
flaggan "Inte lägga upp kunden som motttagare vid utleverans"
är aktiverad. Flaggan anger om kunden inte
skall läggas upp som mottagare med automatik om mottagare saknas. Om flaggan
inte är aktiverad ändras uppgifterna i godsmottagarfälten till samma uppgifter
som på kunden.
Anger om jämförpriser skall visas för rader i utleveransregistreringen.
Betalningssätt som föreslås vid kassabetalning. Normalt kontant. Används vid kassabetalning.
Betalningssätt som föreslås vid kontokortsbetalning i kassan. Används vid kassabetalning.
Betalningssätt som växel vid kassabetalning påverkar. Normalt kontant. Används vid kassabetalning, kassaavstämning.
Betalningsvaluta som föreslås vid kassabetalning. Används vid kassabetalning.
Anger om – och hur – buntar ska skapas för kontokortstransaktioner.0 = Inget avslut, dvs. inga buntposter skapas. Används om man inte kör kontokortshantering mot Auriga i PengVin.2 = Ett avslut per kassa, dvs. separata buntar per kassa. Används om resp. kassa stäms av var för sig. Förutsätter att kassorna har olika maskinnummer i Pengvin.ini.3 = Gemensamt avslut för samtliga kassor, dvs. en gemensam bunt för samtliga kassor. Används om kassorna stäms av gemensamt.
Används vid kassaavslut
Kundnummer som utleveransen får, om man inte manuellt valt ett annat kundnummer innan man börjar registrera varuraderna. Används vid utleveransregistrering.
Anger sökväg (inkl filnamn) där PENGVIN kontokortsapplikation installerats (Pengvin.Kontokort.exe).
Anger om kontroll skall ske, i utleveransregistreringen, om ordern är fullevererad eller ej. Om fulleverans inte sker varnar systemet till höger i avsnittet ”Meddelande”. Se också flagga under allmänt ”Meddelanderuta med varningar”.
Markeras om man vill kunna skicka kopia på följesedel och/eller kvitto i samband med att utleveransen sparas.
Om flaggan är aktiverad byts de 4 sista tecknen i KORTNR ut mot ”X” (om KORTNR är 10 pos) vid utskrift av följesedel och skapande av XML-faktura.
Anger om säljare är ett krav för att spara en försäljning och för att den skall kunna gå vidare i affärsflödet. Är flaggan aktiv och säljare saknas meddelar systemet detta och försäljningen kan ej sparas.
Ange den kundklubb som skall användas, egen (PengVin) eller extern.
Kundklubb – apinyckel
Här anges den nyckel som används för identifiering vid kommunikation med
webtjänst
Kundklubb – produktnyckeltyp
Här anges den produktnyckeltyp som skall gälla vid insändning av försäljning
(till medlemmar) till extern kundklubb.
Kundklubb – Webadress till ”Voyado POS Window”
Här anges fullständig sökväg till Voyado POS Window. Denna Voyado-länk
används från utleveransregistreringen för att komma till medlemssidan
på Voyado.
Kundklubb – Webadress till Voyado API
Här anges fullständig http-sökväg till Voyado API. Denna används för att
kommunicera med Voyado API från t ex databas.
Kundklubb: kontaktsätt för medlemsnummer
Här anges vilket kontaktsätt som innehåller medlemsnummer i kundklubben.
Anger kundnummer hos DANSAZ. Används vid utskrift av frakthandling.
Anger kundnummer hos Schenker. Används vid utskrift av frakthandling
Anger kundnummer hos Pacsoft. Används vid integration med programvaran Pacsoft.
Anger om uppdatering av kundsaldo skall ske vid utleveransregistrering samt ifall kundfrågedialogen för reskontra skall presentera kundsaldo.
Den leveranskod som produkt som hämtas från sortimentsregistret (skaffartiklar) får vid överföring till produktregistret. Används vid hämtning av produkt från sortiment.
Anger om lägsta pris skall gälla istället för prioriterad prislista när det finns flera prislistor kopplade på kunden. Avser om samma produkt finns i ordinarie eller alternativprislista (1 - 3) på kunden eller i prislista på mottagaren.
Om flaggan ”Lägsta pris vid flera prislistor på kunden” aktiveras hämtas lägsta pris på aktuell produkt, oavsett i vilken av prislistorna den ligger (prislista på mottagare, grundprislista, alternativ prislista 1, 2 eller 3). Här kan alltså lägsta priset hämtas från grundprislistan även om man på mottagaren har angett en prislista.
Anger vilken befattningskod som läggs upp i systemet för nya kontaktpersoner. Används i dialogerna för kontaktpersoner och kundregister samt vid registrering av kundorder.
Anger leveranssätt på utleverans när utleverans som ej har sitt ursprung i en kundorder sker. Används vid utleveransregistrering.
Anger om hanteringsreferens skall vara obligatoriskt på utleveransen.
Krav på att kundorder och utleveranser måste ha en resultatenhet i dokumenthuvudet.
Anger om inpris och utpris skall presenteras i pris per styck vid försäljning av produkt där antalet understiger produktens förpackningsstorlek vid försäljning. Är flaggan aktiv sker en omräkning av priser (som i normala fall avser förpackningsstorlek) till priset per styck med hjälp av koden "pris per" som angivits på produkten. I annat fall sker ingen omräkning av priser till priset per styck.
Anger den presentkortstyp som med automatik ska föreslås vid försäljning av presentkort. Typen gå alltid att ändra vid försäljningstillfället.
Styr prioritetsordningen vid sökning i rabattmatris när systemflaggan för egendefinierad rabattprioritet är satt.
Styr prioritetsordningen vid sökning i rabattmatris när systemflaggan för egendefinierad rabattprioritet är satt.
Styr prioritetsordningen vid sökning i rabattmatris när systemflaggan för egendefinierad rabattprioritet är satt.
Styr prioritetsordningen vid sökning i rabattmatris när systemflaggan för egendefinierad rabattprioritet är satt
Anger om produktgrupp för varurad måste anges vid försäljning. Flaggan gäller ej för produkter vars produkttyp har satts till
"special".
Denna systemflagga underlättar uppläggning av maskiner i maskinregistret. Om flaggan markeras uppmanas säljaren (i utleveransregistreringen) att ange ett serienummer om produkten i produktregistret är markerad som ”maskin”. Om serienumret redan finns i maskinregistret knyts utleveransen till aktuell maskin i maskinregistret. Om serienummer inte finns läggs en ny maskinpost upp.
Det går också att med automatik att få systemet att skapa ett ärende, när en maskinpost skapas vid utleverans. Detta sker genom att lägga upp en ärendetyp för detta och knyta den ärendetypen i systemreferensen ”Ärendetyp för ny maskin från utleverans”. Detta kan vara användbart t ex för att kunna sälja på kunderna ett serviceavtal för aktuell maskin.
Ange den vanligast förekommande arbetstypen här, så föreslås den med automatik vid registrering. Denna typ har man alltid, vid behov, möjlighet att ändra vid försäljningstillfället. Typerna finns redan upplagda i systemet och kan inte ändras.
Ange den procentsats ROT-avdraget medger. I dagsläget (2018) är den aktuella procentsatsen 30.
Ange det produktnummer på vilket ROT-avdraget skall ske, i exemplet ovan "ROT" (som är produkt"nummer")
Ange den ärendetyp som skall användas då ROT-ärende skapas.
Kassan skall ej kunna kontrolleras och räknas vid avslut. Detta sker istället i en separat dialog.
Anger att utleverans ska skickas till central databas vid spara.
Anger om snabbval (kommandorad) för att hämta/skapa underlag för viss order skall vara tillgängligt i utleveransdialogen.
(MV2018:4)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i "Er beteckning" i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
3 - Visas om obligatorisk uppgift - MV2018:5
4 - Visas om obligatorisk och data saknas - MV2018:6
(MV2018:4)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i "Er referens" i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
3 - Visas om obligatorisk uppgift - MV2018:5
4 - Visas om obligatorisk och data saknas - MV2018:6
(MV2018:6)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i "Kortnr" i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
(MV2018:4)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i mottagarfältet i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
3 - Visas om obligatorisk uppgift
4 - Visas om obligatorisk och data saknas - MV2018:6
(MV2018:4)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i Märke 1 i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
3 - Visas om obligatorisk uppgift - Inget aktuellt val då det inte går att sätta Märke 1 som obligatoriskt. - MV2018:6 Valet borttaget
(MV2018:4)
Används om man vill kunna göra snabbregistrering i det generella inmatningsfältet utan att behöva sätta fokus i Märke 2 i utleveranshuvudet.
0 - Visas ej - Snabbkommandot visas inte i dialogen för utleveransregistrering
1 - Visas alltid - Snabbkommandot visas alltid i dialogen för utleveransregistrering
2 - Visas om data saknas - Snabbkommandot visas bara om uppgiften saknas i dialogen för utleveransregistrering
3 - Visas om obligatorisk uppgift - Inget aktuellt val då det inte går att sätta Märke 2 som obligatoriskt. - MV2018:6 Valet borttaget
Anger om snabbval (kommandorad) för registrering av boxnummer skall vara tillgängligt i utleveransdialogen.
Anger om snabbval (kommandorad) för registrering av enskild orderposition skall vara tillgängligt i utleveransdialogen.
Anger om snabbval (kommandorad) för registrering av plockunderlag skall vara tillgängligt i utleveransdialogen.
Anger om kontaktpersoner skall sorteras i efternamnordning vid registrering av "Er ref" i order- resp. utleveransregistreringen.
Anger om utleveranser skall sparas i PENGVINs historiktabeller vid körning av batch för att uppdatera historik.
Vid uppläggning av kundens produktnummer via redigering av orderrad/utleveransrad sparas detta i registret för kundsortiment.
IP-nummer för spectracard-servern
Licensnummer för spectracard-klienten. Används vid skapande av underlag till SpecraCard (Visa-Purchasing).
Om man vid registrering av utleverans (med annat lager som kund) vill att systemet skall kontrollera att det finns en lagerpost på produkten på det mottagande lagret skall flaggan markeras. I de fall där lagerpost saknas rödmarkeras produktrader med leveranskod L och förhindrar därmed utleverans.
Flaggan markeras om dokumentet skall spärras om leveranssätt saknas.
Anger om produktens benämning vid försäljning skall vara spärrad, dvs. ej redigerbar. Flaggan gäller ej för produkter vars produkttyp inte har angivits eller har satts till "special".
Anger om en ny utleverans skall vara markerad som spärrad default.
Vid utskrift av frakthandling från utleverans är det detta värde som föreslås som innehåll. Används vid utskrift av frakthandlingar.
Används som parameter vid prissättning av varurad när kundrabattgrupp saknas på både kund och godsmottagare då mottagarens rabatt inte är en tilläggsrabatt (utan ersätter kundens rabatt). Dessutom används den i det fall då kundrabattgrupp saknas på kund när mottagarens rabatt är en tilläggsrabatt (och alltså presenteras som rabatt 2). Standardval kundrabattgrupp används inte i kombination med kundrabattgrupp eller kundnummerrabattgrupp.
Används vid registrering av order och utleverans, produktfrågans prisfrågebild.
Prislista som gäller alla kunder som inte a) har en egen prislista b) hör till ett affärsområde som är knutna till en lista. Används vid registrering av order och utleverans, produktfrågans prisfrågebild
Anger hanteringsreferens som default sätts på alla utleveranser. Används vid skapa utleverans/underlag.
Anger vilken processerver som skall användas för sändning av säkerhetsdatablad. Om uppgiften saknas sker ingen sändning.
Anger vilken produktnyckeltyp som används för att markera att säkerhetsdatablad krävs för produkt. Vid utleverans av dessa varor sker hantering av säkerhetsdatablad.
Anger vilken ärendetyp som skall användas för påminnelseärende om att säkerhetsdatablad skall skickas ut, men detta inte har kunnat göras med automatik.
Här anges vilket regelverket som ska styra vilken säljaridentitet som automatiskt ska läggas upp på utleveranser. Det finns tre alternativ:
”0 Ingen automatisk säljare”, ”1 Säljare från inloggad användare”, ”2 Säljare från kund/mottagare”.
Vid alternativet ”Säljare från kund/mottagare” tas säljare från mottagare om det finns någon uppgift annars från kund.
Se också systemflagga "Föreslå föregående säljare vid utleverans" som överstyr det som angetts i denna systemreferens.
Webstocklager
Om man gör utleverans från ett webstocklager hämtas inte säljare från inloggad användare. Den typen av utleveranser görs normalt av slutkunden som då är den inloggade användaren i PengVin.
För att kunden inte skall bli säljare till sig själv så undantas utleverans från webstocklager från systemuppsättningen och säljare hämtas då istället från kund.
Används om man skickar fil för ROT-avdrag till skatteverket. Filen sparas på den plats som man angett i systemreferensen. Filen laddas upp manuellt till skatteverket.
Anger om produktsökning skall ske i skaffdatabas efter det att produkt inte kan hittas i produktregistret med hjälp av produktnummer, ean-nummer, serienummer (gäller enbart vd registrering av utleverans). Sökningen i skaffdatabasen sker i första hand på produktnummer, i andra hand på ean-nummer.
Sökväg var lid-filer för Purchasing Card sparas. Används vid integration mot SpectraCard.
Sökväg var för Purchasing Card server installerats.
Anger om bidragskontroll mot produktens minsta bidrag skall ske för utleveransrad.
Anger om det skall ske en test av att utpris finns på utleveransrader som inte är preliminärprismarkerade. Saknas pris kan dokumentet ej sparas.
Anger om man skall tillåta totalrabatt på kampanjer.
Om flaggan är aktiverad höjs utpriset upp så att man behåller den marginal som är angiven på produktgruppen. Vid synlig rabatt påverkas rabattsats för att nå minimimarginal.
Funktionen gäller både i order- och utleveransregistreringen och går alltid att överstyra om man har behörighet att ändra priser på order- och utleveransdokument (anges i användarregistret). Om systemflaggan är aktiverad övertrumfar denna även funktionen för prislistor och rabatter.
Prissättningen för kampanjer påverkas inte.
Vid registrering av utleverans poppar särskild ruta för antalsinmatning upp.
Systemflaggan styr om tilläggprodukter (tilläggskostnad 1-3) skall få utpriset som inpris i de fall inpris saknas på själva tilläggsprodukten. Detta används för t. ex. miljöavgifter där man inte har något påslag utan samma kostnad tas ut i alla handelsled. Om flaggan är aktiverad avser det både i order- och utleveransregistreringen.
Anger om varning ej skall ske om kortnummer saknas.
Anger om systemet skall varna när lagersaldot inte räcker till för önskat antal. En förutsättning för att varning skall ske är att det normala lagret (en systemreferens) har angivits.
Anger om systemet ska varna vid registrering av dubblettrad i rabattregistret.
Anger om dokumenthuvudet skall visas vid utleveransregistrering/kassaregistrering.
Anger om utleveransens varurader skall visas med pris inklusive moms.
Anger om följesedel skall skriva ut restrader från kundorder.
Typ av ärende som läggs upp när en ny maskinpost läggs upp från utleveransregistreringen.
Det går att med automatik att få systemet att skapa ett ärende, när en maskinpost skapas vid utleverans. Detta sker genom att lägga upp en ärendetyp för detta och knyta den ärendetypen i denna systemreferens.
(Detta används i kombination med systemflaggan, ”Registrera serienr vid försäljning av maskin” för att underlätta uppläggning av maskiner i maskinregistret. Om flaggan markeras uppmanas säljaren (i utleveransregistreringen) att ange ett serienummer om produkten i produktregistret är markerad som ”maskin”.)
När man i utleveransregistreringen säljer på en direkt/transit-kodad artikel utan lageruppgifter loggas detta i ärendehanteringen på aktuell ärendetyp
(typ 110)
Anger namnet på den databas där XOR är installerad. Används vid export av verifikationer
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Användsvid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Användsvid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Anger hur PENGVINs konteringsdelar ska mappas mot XORs. Används vid efterbearbetning av kontant, fakturor och verifikationer.
Hänvisar till nummerserie för kundreskontra i XOR. Används vid efterbearbetning av kontant och fakturor vid integration mot X'or
Hänvisar till nummerserie för verifikationer i XOR. Används vid efterbearbetning av verifikationer.
(typ 32)
Flaggan markeras om man vill att enter-knappen automatiskt ska vara aktiverad i lagerjusteringen. Detta medför ett smidigt sätt att kunna bekräfta befintligt antal som aktuellt antal genom att trycka tab en gång så att man hamnar på knappen och därefter kan trycka enter och kunna läsa in nästa produkt.
Här kan man ange ett förvalt kundnummer som föreslås när man skall registrera en ny utleverans. Detta används för att hantera kontantnummer men kan i och med att det är en egen systemreferens kunna vara skiljt från det förvalda nummer som används i ordinarie utleveransdialog.
Om en produkt har alternativa enheter byter systemet automatiskt till detaljinfo på aktuell produkt om systemflaggan är aktiverad.
Vid utskrift av följesedel från mobil enhet kan man ange annan layout än standardföljesedel genom att ange det här. I de fall systemreferens saknas används standardregelverk. Om man har satt upp skrivarval knutet till mobilappen användas dessa även om layouten väljs från systemreferensen.
Vid utskrift av utleveransunderlag från mobil enhet kan man ange annan layout än standardföljesedel genom att ange det här. I de fall systemreferens saknas används standardregelverk. Om man har satt upp skrivarval knutet till mobilappen användas dessa även om layouten väljs från systemreferensen.
Skrivaridentitet för den skrivare som skall användas vid följesedelsutskrift från mobil enhet.
I de fall systemreferens saknas används standardregelverk.
Skrivaridentitet för den skrivare som skall användas vid utskrift av utleveransunderlag från mobil enhet.
I de fall systemreferens saknas används standardregelverk.
Ger lagersaldo som förvalt/default värde i antalsfältet (Handdator)
Med hjälp av systemflagga kan man styra om sorteringen av varuraderna så att dessa sorteras i omvänd ordning, dvs. att senast registrerad rad visas överst.
Vid listning av rader finns möjlighet att med systemflaggan se priser på radnivå. När systemflaggan är aktiverad visas en utleveransposition på två rader där den första motsvarar den nuvarande raden och rad nummer två innehåller pris exklusive och inklusive moms och rabatt.
(typ 76)
Anger om det skall vara möjligt att använda handpenning i order
Den hanteringsreferens som läggs upp på de utleveransunderlag som skapas för debitering av handpenning. Om uppgiften saknas används ordinarie hanteringsreferens.
Föreslagen procentsats vid beräkning av belopp då man skapar handpenningsdokument.
Ange det produktnummer som ska användas vid debitering av handpenning.
Styr om ordern ska spärras från inköp så länge handpenning inte är betald.
(typ 11)
Anger om hantersignatur skall anges vid registrering av inleverans.
Om flaggan är aktiverad hämtas användarens användarid till inleveransens fält inköpare.
Om flaggan inte är aktiverad hämtas säljaren från leverantörsregistret och läggs som inlevererat av på inleveransen. En förutsättning för detta är att säljaren i säljarregistret är knuten till en pengvin-användare annars blir fältet för inlevererat av tomt när man tittar på inleveransen.
Om flaggan inte är aktiverad och säljare saknas i säljarregistret läggs istället inloggad användare som inlevererat av på inleveransen.
Anger om fördelning av inlevererade beställningsrader till kundorder ska ske automatiskt. Om systemflaggan inte är aktiverad måste man i leverantörsreskontran via
"Redigera rader" ange levererat antal på direktbeställningar.
Systemflaggan kan överstyras för enskilt lager. Detta görs genom en speciell lagernyckel (upplagd med automatik i systemet) där man kan ange ett avvikande värde. På de lager denna nyckel saknas gäller systemflaggan.
Anger om antal skall adderas till befintligt antal vid inleveransregistrering.
Anger om följesedlar automatiskt skall uppdateras när den inleverans varifrån sedeln har genererats justeras i efterhand.
Med denna systemflagga kan man exkludera inleveransrader kodade som lagervaror (levkod=L) vid tilldelning. Det finns möjlighet att överstyra flaggan via lagernyckel (upplagd mad automatik i systemet) där man kan ange ett avvikande värde. På de lager denna nyckel saknas gäller systemflaggan.
Systemet föreslår inlevererat antal som det antal som ska levereras till kund om leverantören skickar fler än vad som beställts
t ex p g a förpackningsstorlek.
Om flaggan är markerad, och beställningens pris är 0, behålls 0 kronor som inpris på inleveransen. Om flaggan inte är markerad hämtas inpris till inleveransen från produktregistret.
Denna systemreferens anger vilken textradstyp som skall föreslås som standard vid registrering av texter i inleveransregistreringen.
Anger att fil ska skapas på disk vid spara inleverans. Denna fil kan sedan skickas vidare centralt för matchning mot t ex leverantörsfaktura.
Skriver automatiskt ut inleveranskvittens vid spara inleverans.
Skriver automatiskt ut utleveransunderlag vid spara inleverans.
Anger om det är tillåtet att inleverera lagervaror till annat lager en det inloggade.
Vid inleverans av strukturrader utlevereras även strukturhuvud vid spara inleverans, hanteringen i inleverans görs på samma sätt som orderrader flaggade som automatiskt vid plock, dvs man kan justera antal på aktuell rad under fliken Berörda ordrar.
Anger om varning skall meddelas om inleverans inte stämmer med beställt antal.
Anger om varning skall meddelas om inleverans sker mot lager som inte är det normala lagret (en systemreferens), dvs ett lager som inte är det inloggade lagret.
För att kunna ha bättre kontroll på de skaffvaror som överlevereras men som inte utlevereras till kund finns det en systemreferens som skapar ärenden på dessa. Ärendetypen läggs upp i referensregistret för ärendetyper. Där har man också möjlighet att knyta en ansvarig användare som mottagare av dessa ärenden. Om ingen systemreferens anges skapas inget ärende.
(typ 12)
Om man inte vill att lagerjustering ska uppdatera inventeringsdatum i inventeringsfliken i produktregistret markerar man denna systemflaggan.
Vid skapande av inventeringsunderlag kan man via systemflaggan sätt upp systemet så att filtrering på intervall av lagerplatser endast tar hänsyn till huvudlagerplats och inte reserv- resp. alternativlagerplats.
Dialogen för lagerjustering innehåller en listruta med fasta ändringsorsaker som hanteras i referensregistret för övriga referenser. Systemflaggan är införd för att kunna kräva att användaren anger en orsak till lagerjustering. Den valda orsaken vid lagerjustering visas vid hantering av den löpande inventeringen och i produktfrågans lagertransaktionsflik.
Styr vilket pris som skall användas för att värdera lagret i samband med inventering. När inventeringsunderlag skapar läggs det angivna priset över till inventeringsregistret.
Anger önskad typ som ska användas vid radregistrering av inventeringstransaktion.
Registrering via produktnummer används som standard om inget alternativ valts. Man har också möjlighet att registrera via positions-/radnummer. Det tredje alternativet är att systemet automatiskt försöker skapa inventeringsraden utifrån det registrerade värdet, både via produkt- och positionsnummer.
Anger om tabellen för lagerplats uppdateras utifrån inventeringen vid uppdatering av lagersaldo med hänsyn till lagerförändringar. Specialfunktion - gäller ej ordinarie version av PENGVIN.
Flagan markeras om gällande lagersaldo skall skrivas ut på inventeringsunderlaget.
(typ 3)
Om flaggan aktiveras kan inte flera användare dela en kassa, dvs logga in mot samma kassa. Denna flagga måste aktiveras om man enligt skatteverket berörs av den nya kassalagen och använder sig av en kontrollenhet för loggning av kassatransaktioner.
Sökväg till webservice för kontrollenhet/er i PENGVIN Kassa 4.2.
Anger om kundens adressuppgifter skall skrivas ut på litet kvitto avser kvittoskrivaren.
Anger om företagsnamnet för den klient som är inloggad skall skrivas ut på kvitto och kontokortsslip avser kvittoskrivaren.
Följande systemflaggor gäller för kontantkvittot för kvittoskrivare (Epson TM-T88IV, layout: Kontantkvitto_Standard_Grafisk):
Anger om benämning 2 skall skrivas ut på kvittot.
Anger om texten *** Kampanj *** skall skrivas ut på kvittot.
Anger om produktnummer skall skrivas ut på kvittot.
Anger om man vill att det skall skrivas ut en streckkod på det lilla kvittot eller inte. Avser layout KVITTO_Kontantkvitto_Standard_Grafisk.
(typ 10)
Ange antal dagar bakåt för beräkning av genomsnittlig betal-/omsättningstid. Används vid beräkning i Kundfråga under fliken Kundsaldo.
Anger antalet dagar som fakturan skall ha förfallit i förhållande till kundreskontrans avstämningsdatum för att systemet skall skapa ett krav för den aktuella fakturan. Understiger antalet dagar mellan fakturans förfallodatum och kundreskontrans avstämningsdatum detta systembelopp skapar systemet inget krav för den aktuella fakturan.
Anger antalet dagar det skall ha gått mellan tillfället då krav för en faktura skapades senast och när ett krav för fakturan skall kunna skapas igen. Understiger antalet dagar det har gått mellan det senast skapade kravet och kundreskontrans avstämningsdatum detta systembelopp skapar systemet inget krav för den aktuella fakturan.
Anger antalet förseningsdagar som dras av antalet förfallna dagar vid ränteberäkning av en försenad betalning avseende en faktura. Har detta systembelopp t ex. satts till 3 och en betalning har skett 5 dagar efter fakturans förfallodatum beräknas ränta för 2 dagar.
Anger antalet dagar betalningen av en viss faktura kan vara sen i förhållande till fakturans förfallodatum innan ränta beräknas. Understiger antalet förfallna dagar detta systembelopp beräknas ingen ränta för den försenade betalningen avseende en faktura.
Anger hur många dagar innan fakturan förfaller till betalning som autogirofil skall skapas.
Anger antalet gånger systemet kan kräva en viss faktura (antalet krav som kan skapas) innan kravet övergår inkasso. För att man ska kunna skapa inkasso på fakturan skall den vara obetald eller delbetald och vara markerad så att den kan krävas. Har antalet satts till 3 kan man totalt skapa, skriva ut och godkänna 3 kravbrev för en faktura därefter skapas inkassounderlag. När sedan inkassounderlaget godkänns skrivs ut av användaren flaggas den aktuella fakturan med att den gått till inkasso.
Maxantalet för ”Antal krav före inkasso” är 8.
Om man i samband med uppdatering av kundreskontran vill att automatkvittning skall köras baserat på kvittningsregelverk på underlagstyper.
Nedre gräns som avser kvarstående belopp att betala på en faktura för att den skall kunna att krävas i systemet. Men för att fakturan skall kunna krävas skall den naturligtvis vara obetald eller delbetald och vara markerad så att den kan krävas. Understiger det kvarstående beloppet att betala på fakturan detta systembelopp skapar systemet inget krav för den aktuella fakturan.
Nedre gräns för att den totala förfallna fordran avseende en viss kunds fakturor skall generera ett krav. Understiger en kunds totala förfallna fordran detta systembelopp skapar systemet inget krav för den aktuella kunden.
Vid automatisk inläsning i kundreskontra. (Funktionen ännu ej klar.)
Vid automatisk inläsning i kundreskontra. (Funktionen ännu ej klar.)
Betalningssätt som föreslås vid registrering av inbetalningar i kundreskontran
Anger vilket betalningssätt som används vid inläsning av SwedBanks betalfil för ankommande Internationella Betalningar (Fast format)
Konto som föreslås vid bortbokning av post i kundreskontran
Ta inte med betalda och makulerade fakturor vid matchning av betalningar vid automatinbetalningar Plus-/Bankgiro
Ange vilken fakturatyp som skall användas vid räntefakturering.
Ange vilken hanteringsreferens som ränteunderlag får. Möjliggör bl. a en smidig selektering av ränte-debiteringsunderlag i rutinen ”Hantera utleveranser”.
Konto för aviseringsavgift som tas ut per avisering vid avbetalningsköp.
Anger storleken på kravavgiften. Anges netto i basvaluta (beloppet räknas om till kundens valuta vid skapande av krav).
Anger om PENGVINs kundreskontra används och uppdaterar kundens kreditlimit. Viktigt att flaggan är markerad om man vill använda sig av limitkontroll/spärrkoder. När PENGVIN gör kundsaldokontroll hämtas värdet i fältet SALDO från kunden om PENGVIN kundreskontra ej används (om systemflaggan Kundreskontra ej är markerad).
Det antal dagar från dagens datum (dvs det datum kvittning sker) som kvittning skall tillåtas när systemet tittar på förfallodatum.
Exempel
Anges 0 kvittas dokument med förfallodatum lika med dagens datum eller äldre räknat från det datum kvittning sker.
Anges 10 kvittas dokument med förfallodatum 10 dagar framåt i tiden (och äldre) räknat från det datum kvittning sker.
Anges -10 kvittas dokument med förfallodatum 10 dagar bakåt i tiden (och äldre) räknat från det datum kvittning sker.
I kontrollrutin överbetalda kundfakturor används detta belopp för att filtrera bort överbetalningar som anses vara för små att hantera.
Här anges den dokumentprofil som ska används för att skapa utbetalningsfil i kundreskontran.
Produktnr som används för debitering av räntor om inget annat finns angivet på räntetypen.
Anger om räntefakturor skall ges fakturanummer utifrån nummerserien för räntefakturor (räntefakturanummer). I annat fall ges räntefakturorna fakturanummer utifrån nummerserien för fakturor (fakturanummer).
Anger vilken räntetyp som ska användas som standard. Används vid räntefakturering.
Man kan i referensregistret Regelverk för ränteberäkning registrera olika räntesatser per olika datum och detta kan man sedan välja att knyta till en eller flera räntetyper. För varje räntetyp kan man också ange om man skall ta hänsyn till kreditränta (när kunden betalar för tidigt dvs INTE spannmålsavräkningar eller andra kreditfakturor). Alternativt kan man sätta upp en räntetrappa, ju senare en kund betalar fakturan ju högre ränta debiteras kunden.
Räntetyper kan kopplas antingen via referensregistren Fakturatyp eller Affärsområde. Standardräntetypen sätts upp i systemreferenser.
Om fältet lämnas blankt hämtas räntetyper enligt prioritetsordning:
Fakturans underlagstyp (Huvudmeny - Referensregister - Kundreskontra - Underlagstyper)
Via fakturans fakturatyp (Huvudmeny - Referensregister - Fakturering- Fakturatyper)
Via kundens kundgrupp/affärsområde (Huvudmeny - Referensregister - Kunder - Affärsområde)
Systemreferens (Huvudmeny - Systemregister - Systemreferenser- Kundreskontra - Räntetyp standard)
Anger vilket fält som betalaren skall använda som matchningsfält vid betalning. Används vid PG/BG-matchning för PS Mobil
Anger sökväg till den plats där filen sparas vid export av kundreskontra, för vidare inläsning till ekonomisystem. Används vid export av kundreskontrauppgifter för överföring till annat system.
Referens som skrivs ut på kravbrev resp. räntefakturor. Används vid utskrift av kravbrev och räntefakturor
Anger max antal månader tillbaka i tiden som försent betalda fakturor ska kunna räntefaktureras. Används för att slippa få med riktigt gamla ränteposter på ränteunderlaget.
Ärendetyp på det ärende som skall skapas vid betalninga av faktura som har gått iväg till inkasso.
Ärendetyp för överbetalda kundfakturor. Kundfakturor som har blivit överbetalda över angivet maxbelopp se systembelopp "Max godkänt överbetalningsbelopp".
(typ 60)
Anger villken lagerstyrningsmall som skall vara standardmall om mall saknas på artikeln eller på leverantören.
Anger hur många steg som omsättningskod resp. frekvenskod har förändrats enskilt eller tillsammans, innan ett meddelande skickas
till ansvarig inköpare. 0 anger att inget meddelande skall skickas.
(typ 50)
Antalet dagar som systemet försöker automatmatcha innan leverantörsfakturan flaggas om till manuell matchning. Systembeloppet avser bara EDI-fakturor (inte Readsoft)
I dialogen för kontroll av leverantörsfakturor, i fältet "Datum fr.o.m", sätts automatiskt till ett datum bakåt i tiden, som räknas fram genom att ta dagens datum och backa det antal dagar som anges i detta systembelopp.
Antal dagar som systemet väntar med att leverantörsfakturan ska gå med i automatmatchningen. Det går via detta systembelopp att styra hur många dagar som systemet skall vänta från uppläggningsdatum till att automatisk kontroll (via batchjobb) sker av leverantörsfaktura. Detta betyder i praktiken att man kan läsa in leverantörsfakturan direkt när den kommer men systemet väntar ovan angivet antal dagar innan kontroll sker mot inleveranser.
Värde som föreslås som ansvarig attestperson i leverantörsreskontran vid uppläggning av fakturor där denna uppgift saknas på leverantören.
Det finns möjlighet att via denna systemflagga styra att behörigheten att se leverantörsfakturor av olika fakturatyper även skall gälla träff vid sökning av leverantörsfakturor.
Anger om betalningsuppdrag skall bokföras direkt vid skapande istället för att vänta på återrapportering, dvs det skapas ett bokföringsunderlag och återrapportering sker direkt. (Betalningsstatus sätts till 5.)
När flaggan är aktiv och man ändrar fakturadatum sätts bokföringsdatum med automatik till samma datum. under förutsättning att fakturadatum inte ligger i en stängd period. Om så är fallet sätts bokföringsdatum till den första vardagen i den äldsta öppna perioden.
Om flaggan är aktiverad avbryts automatmatchning i de fall det visar sig att matchad beställning är av typen DIREKT, faktura flaggas om till manuell matchning (dvs det skapas ingen inleverans/utleverans).
Om flaggan är aktiverad så flaggas KREDIT-leverantörsfakturor om från automatmatchning till Manuell matchning.
Vid fakturamatchning i leverantörsreskontran kommer inleveransens datum att föreslås som bokföringsdatum om flagga är aktiverad. Om man tar bort alla rader på en faktura sätts bokföringsdatum tillbaka till ankomstdatum under förutsättning att verifikationen inte redan är bokförd (vernr = 0).
Vid automatisk fakturakontroll kommer fakturor med differens upp till och med denna procentsats att godkännas
Vid automatisk fakturakontroll kommer differenser upp till och med detta belopp att godkännas
Anger om betalningsförslag skall skapa betalningsuppdrag med automatik direkt i samband med att förslaget skapas.
Godkänd diff på pris mellan leverantörsfakturarad och inleveransrad innan raden markeras med rött i kontrolldialogen.
Godkänd diff på radbelopp mellan leverantörsfakturarad och inleveransrad innan raden markeras med rött i kontrolldialogen.
Godkännd diff på hur mycket lägre radbelopp får vara på leverantörsfakturarad jämfört med inleveransrad. För att en leverantörsfaktura skall automatgodkännas sker kontroll av differens mellan fakturarad och inleveransrad. Med detta systembelopp finns det möjlighet att ange en procentsats för om leverantören debiterar för lite och då få meddelande om detta.
Systembeloppet styr hur gamla Inleveranser som inte skall var med vid automatisk matchning mot leverantörsfakturor.
Systembeloppet anges i antal dagar och inleveranser med ett inleveransdatum äldre än detta antal dagar inte tas med.
Systembeloppet styr hur gamla Inleveranser som skall visas vid maanuell inleveranskontroll av leverantörsfakturor.
Systembeloppet anges i antal dagar och inleveranser med ett inleveransdatum äldre än detta antal dagar inte tas med.
Uppgiften styr hur kreditnotor skall hanteras när betalningsunderlag skapas.
Om man anger 0 får betalfilen kod (16) som står för att bansken ska bevaka kreditfakturan till och med ett visst datum. Detta datum måste man manuellt ange som betalningsdatum när man har skapat betalningsunderlag. Det angivna betalningsdatumet styr hur länge man vill att bankgirot ska bevaka kreditfakturan, t ex 3, 6 eller 12 månader framåt.
När man godkänner en faktura (attest, kontering eller båda delarna), sätts fokus med automatik på nästa faktura om inte denna flagga är markerad.
Styrning av attestperson via varuleverantör. Vid uppläggning av ny leverantörsfaktura kan förvald attestperson styras med hjälp av varuleverantör. Denna möjlighet styrs av systemflaggan ”Hämta Attestsignatur från varuleverantör”. Om systemflaggan är aktiverad hämtas attestansvarig från leverantörsposten för varuleverantören. Om uppgift saknas på varuleverantör hämtas attestansvarig från fakturaleverantörens leverantörspost.
Värde som föreslås som ansvarig för kontering i leverantörsreskontran vid uppläggning av fakturor där denna uppgift saknas på leverantören.
Anger om det skall vara ett krav att leverantörsfakturan är bokförd innan den kan betalas (skapa betalningsförslag)
Kontrollerar om leverantörsfaktura finns innan uppläggning via PENGVIN Elektroniska Dokument Import (PED Import).
Om flaggan är aktiverad läggs leverantörsnamn med som verifikationstext vid påbokning av leverantörsreskontra. Detta förutsätter att systemet är uppsatt så att det blir ett verifikat per leverantörsfaktura.
Sökväg till den mapp där importerade fakturabilagor (PDF/TIFF) lagras. Vid inläsning av svefaktura SFTI sker en kontroll om xml-filen innehåller en inbäddad fil, t ex PDF, TIFF eller Excel. Om så är fallet avkodas dokumentet och lagras som en fil på disk i den mapp som finns angiven i denna systemreferens.
I systembeloppet anger man önskat lägsta belopp för när man vill att leverantörsbetalningar ska skapas. Beloppet gäller både för debet- och kreditfakturor, dvs anger man 50 öre tar systemet hänsyn till leverantörsfakturor med belopp över 50 öre och under -50 öre.
Anger betalningsförslag skall skapas med automatik direkt i samband med attest av fakturan.
Flaggan aktiveras för att välja bort meddelande vid attestanmodan i leverantörsfakturaregistreringen/inläsningen av fakturor till PENGVIN.
Genom att markera denna systemflagga anger att man skall få leverantörsskuldskonto
överst, momskontot som andra rad, därefter och kostnadskonton och därunder
eventuella tilläggskonton. Inom varje grupp sker sortering i kontonummerordning
(lägst nummer överst).
Om flaggan inte aktiveras sorteras kontoraderna i nummerordning (lägst
kontnummer överst).
Skapar verifikationer till leverantörsfakturor med status slutkonterad i samband med automatiskt godkännande.
Anger den leverantör som skall användas när systemet inte får träff vid sökning. Används vid import av leverantörsfakturor (xml)
Det har införts en ny systemflagga för att kunna styra om manuella konteringar skall summeras ihop eller inte. Om flaggan är aktiverad summeras inte beloppen ihop även om det är samma kontonummer som angetts på de olika raderna.
Man kan ändra en redan konterad leverantörsfaktura, utan att behöva makulera konteringen, genom att aktivera denna systemflagga. Om flaggan är markerad tillåter systemet att man tar bort eller redigerar matchade varurader på en redan bokförd leverantörsfaktura. Obs! Tänk på att ändringarna INTE påverkar konteringen! Om flaggan är satt tillåter systemet att man tar bort eller redigerar matchade varurader på en redan bokförd leverantörsfaktura.
Det är möjligt att ta bort och/eller ändra rader från en leverantörsfaktura som är inlästa från en EDI-fil. Den tidigare spärren mot detta kan upphävas genom systemflaggan ”Tillåt ändring av rader från EDI-faktura”. Om flaggan är aktiverad tillåter systemet att man tar bort eller redigerar originalinformation från importerade EDI-fakturor.
(typ 91)
Produktnummer som används vid efterlikvid (bonus på leveranser)
Produktnummer som används vid insatssamordning
Produktnummer som används vid återbäring (bonus på inköp)
Maxgräns för amorteringsgräns, dvs amorteringsbelopp får ej överskrida xx i procent av bonusgrundade omsättning (återbäringsgrundande omsättning + efterlikvidsgrundande omsättning).
Maximal insatsamortering i % av efterlikvid
Maximal insatsamortering per år i procent av medlemmens totala insatsskyldighet
Maximal insatsamortering per år i procent av vinstdelningsbelopp
Maximal insatsamortering i % av återbäring
Maxbelopp för insatsamortering som kan krävas per år. Systembeloppet ger möjlighet att ange en maximal insatsskyldighet i kronor. Vid framräkning av insatsskyldighet tas hänsyn till denna gräns så att framräknad insatsskyldighet som överskrider gränsen automatiskt sänks till det angivna maxvärdet. Hänsyn tas också till om det på kunden finns angett ett belopp och datum för fast insatsskyldighet. Vid beräkning av insatsskyldighet kommer det värde som ligger i fältet insatsskyldighet inte att påverkas (varken uppåt eller neråt) så länge dagens datum inte överskrider det angivna datumet.
Beräkningsordning:
Minsta värde (systembelopp)
Högsta värde (systembelopp)
Fast belopp och datum i kundregistret (flik medlemskuppgifter)
Värdet används vid beräkning av medlemsinsatsen (baserat på snittet av de tre senaste årens omsättning). Det framräknade värdet sätts i kundregistrets flik "Medlemsuppgifter" i fältet "Insatsskyldighet".
Minsta nivå på insatsskyldig uttryckt i kronor
Produktnummer som används på bonusbelopp på leveranser
Produktnummer som används vid skatt på utdelning
Underlagstyp som används för medlemsinsatser
Används när man skapar konto med automatik i medlemsreskontran, i samband med uppdatering av kundreskontra, vid vinstdelning eller kvittning.
Efterlikvid i procent när inget annat är angivet på produktgruppens flik medlemsuppgifter. Används vid beräkning av bonus på leveranser.
Återbäring i procent när inget annat är angivet på produktgruppens flik medlemsuppgifter. Används vid beräkning av bonus på inköp.
(typ 90)
Anger att administration av användare sker centralt i databasen.
Anger databasnamn som systemet använder sig av vid anrop av lagrade procedurer i databasen. Används vid efterbearbetning av verifikationer.
Anger namn på server där angiven databas (systemreferens) ligger/körs. Används vid kommunikation med databas (i PENGVIN programbibliotek, Pengvin.Library.dll).
Anger det värde som används vid konvertering från receptfilens belopp i milliliter till enheten impuls.
Om flaggan är markerad körs statistikkörningen i lokal databas, om flaggan inte är markerad kommer statistikdatabasen istället att anropas vid statistikkörning.
Anger om navigering i PENGVINs huvudmeny sker genom enkelklick med musen vid nästa uppstart av systemet. I annat fall gäller dubbelklick.
Lokala urvalet läggs i servern istället för i lokal penguser. Används framför allt i WTS-miljöer. Om denna funktion aktiveras måste alla användare ha varsin pengrap32.mdb om detta används i systemet.
Använder databastriggers för uppdatering av saldon
Värden som anger om och hur loggning till tabellen för meddelandelogg sker. Null – Ingen loggning sker 1 - ErrNr > 0 sker logggning 2 - ErrNr <> 0 sker loggning 3 – Loggning sker 999 – Ingen loggning sker Övriga – Loggning sker
Anger sökvägen till central avtalsserver. Inställningen är olika beroende på vilken typ av avtalsserver man använder. Kontakta din systemleverantör för närmare information.
Typ av system som används för hantering av central avtalsdatabas.
Användarnamn till webservice för externt sortiment. Används i produktsökningen vid val av externt sortiment.
Lösen till webservice för externt sortiment. Används i produktsökningen vid val av externt sortiment.
Url till webservice för externt sortiment. Används i produktsökningen vid val av externt sortiment.
Webservice-tjänst för externt sortiment. Används i produktsökningen vid val av sortimentsnivå externt sortiment.
Nedre gräns som systemet använder för att avgöra om varningsmeddelande skall visas när produkter importeras från produkturvalet. Används för närvarande vid Utleveransregistrering och Kampanjregistret. Överstiger antalet produkter i produkturvalet detta systembelopp visas ett varningsmeddelande.
http-adress till den IIS (Internet Information Server) där PENGVINs web-formulär finns
http-adress till den rapportserver (Microsoft SQL Server Reporting Services) där egna rapporter finns.
http-adress till den rapportserver (Microsoft SQL Server Reporting Services) där PENGVINs rapporter finns.
Anger sökvägen till den kommunikationsprogramvara man vill starta för att kunna importera till PENGVIN från handterminal. Används vid import från handterminal.
Särkonterar expeditionsavgifter per resultatenhet på bokföringsunderlaget.
Siffran/siffrorna som anges här ersätter den nedan angivna siffran i försäljningskontot vid särkontering. Koppling till landskod på kunden. I referensregistret ”Land” kodas om landet tillhör EU eller ej. Man kan ange upp till tre siffror i detta fält.
Siffran/siffrorna som anges här ersätter den nedan angivna siffran i försäljningskontot vid särkontering. Koppling till landskod på kunden. I referensregistret ”Land” kodas om landet tillhör EU eller ej. Man kan ange upp till tre siffror i detta fält.
Siffran/siffrorna som anges här ersätter den nedan angivna siffran i försäljningskontot vid särkontering. Koppling till landskod på kunden. I referensregistret ”Land” kodas om landet tillhör EU eller ej. Man kan ange upp till tre siffror i detta fält.
Anger om systemet automatiskt ska kontrollera installerade komponenter vid uppstart. Om någon komponent inte är korrekt får man frågan om felrapport ska skrivas ut.
Kontrollrutin för nummerserier använder detta värde för att selektera ut de nummerserier som börjar ta slut.
Anger kundnummer hos Alcro. Används vid export av statistik via gränssnittet PENGVIN Standard [ALCRO], via systemadministrations-menyn.
Innan man aktiverar lagersaldo-loggning skall man ta kontakt med PENGVIN Support support@pengvin.se, då det bl. a krävs initiering av startvärden samt instruktioner hur kontroll av loggade värden skall ske. När väl lagersaldologgning är aktiverad så sker en loggning av lagersaldo-förändring i steget innan själva lagersaldo-förändringen görs. Loggning sker vid spara underlag (utleverans) samt vid spara inleverans.
Anger att rutinen för uppdatering av betalningar sker via logik som ligger lokalt. I annat fall sker uppdateringen av betalningar via logik som ligger i den centrala databasen.
Anger Namespace för sen bindning till Pengvin.Library från databasen. Används av databasen vid nyttjande av programbiblioteket Pengvin.Library.
Anger namn på den databas som systemet använder sig av vid statistikbearbetning. Anges inget är det ordinarie databas som används
Anger namn på den databasserver som systemet använder sig av vid statistikberbetning. Anges inget är det ordinarie databasserver som används.
(De två ovansående systemreferenserna styr i vilken databas statistikbearbetningar skall köras. Syftet med att köra statistik i separat databas, istället för i den ordinarie, är att förhindra att stora statistikkörningen tynger ner den ordinarie databasen och som därmed skulle kunna ge sämre svarstider för övriga PengVin-användare.
Om dessa uppgifter saknas kommer statistiken att bearbetas i ordinarie driftsdatabas.)
Anger om användaren skall kunna ange en ny http-adress i PENGVINs webläsare och på detta sättet surfa på Internet. Är flaggan aktiv kan användaren inte surfa på Internet via PENGVINs webläsare. I annat fall kan den användas för att surfa.
Anger vilken landskod som ska användas om det i kundregistret inte finns angivet någon landskod. Används vid utskrift av faktura.
Den momskod som nyupplagda artiklar får förval. Används vid ett flertalet ställen i systemet bl. a. vid prissättning av utleveranser, vid import av kampanjer, vid automatisk uppläggning av produkt från sortimentsregister till produktregister i samband med utleveransregistrering och produktsökning, skapandet av kassaverifikationer, skapande av fakturor (utskrift).
Språkkod, dvs. anger vilket språk som normalt skall användas vid vissa utskrifter. Är annan språkkod angiven på kunden, överstyr det systemreferensen. Används vid utskrift av kravbrev.
Det lager som är det lager som lagerkodade produkter ska plockas ifrån. Vid orderregistrering blir detta lager lagerid på orderraden (och detta lagers ordersaldon uppdateras), vid skapande av plockunderlag föreslås detta lager och vid utleverans är det detta lager som får sina lagersaldon sänkta. Vid inleverans varnas det om man försöker leverera in något annat lagers varor (förutsatt att systemflagga för det är satt).
Har med uttag av nummer från nummerserier att göra. (samt anger om kundsaldo från Rubicon skall ske via logik i den centrala databasen). Flaggan ska vara markerad, om man kör mot SQL-server.
Här anger man den position som gäller för uppsättningen av momsfri-försäljning med olika kontokoder, Försäljning inom EU,försäljning utanför EU samt momsfri försäljning inom landet.
Sökväg till receptmapp – gemensam mapp för PENGVIN och brytsystemet. Brytdatorns filer sparas och PENGVIN hämtar filer på angiven plats. Använd UNC-Path ex \\server1\data\recept\. Används i färghandeln då PENGVIN används i kombination med färgbrytningssystem.
Rabatt som systemet föreslår vid registrering av rabattkort vid utleveransregistreringen.
Tillfälligt produktnummer som ska användas vid inläsning av t.ex. ordererkännande från "ToolStore-Bolag" då PENGVIN inte får träff med eget produktnummer. Används vid inläsning av ordererkännande från "ToolStore-Bolag".
Anger att enbart de artiklar som finns i skaffdatabasen ska visas vid sökning i sortiment. I annat fall visas både ordinarie produktregistrets och skaffregistrets produkter i sökningen.
Anger den meny (mappstruktur i huvudmenyn) som användaren får, såvida inte användaren är knuten till någon annan meny via sitt användar-id eller användargrupp.
Anger vilken flik som är aktiv när kundfrågedialogen öppnas. Första fliken har nr 0, andra fliken nummer 1 o.s.v.
Anger vilken flik som är aktiv när produktfrågedialogen öppnas. Första fliken har nr 0, andra fliken nummer 1 o.s.v.
Anger att enskilda arbetsstationer hämtar tid från servern.
Anger fil-adressen för bilagor.
Anger http-adressen för bilagor.
Anger var filen som läses in från handterminal (ej Palm) ska placeras. Används vid inläsning från handterminal.
Sökväg till folder där PENGVIN Palm Applikationer valts att installeras. Används vid all kommunikation mellan PENGVIN-Palm och PENGVIN 2000.
Anger enhet för PENGVIN-enhet på server. Används vid start av "Aktivera program" i huvudmenyn. Ex PENGVIN redovisning. Man anger enheten med ex. P:
Anger sökväg till den plats där kundregister sparas vid export av kundregister, för vidare inläsning till ekonomisystem. Används vid export av kunduppgifter för överföring till annat system.
Anger om systemet automatiskt ska kontrollera inställningar vid uppstart. Om någon komponent inte är korrekt får man frågan om felrapport ska skrivas ut.
Anger om man arbetar mot en testdatabas
Anger om man använder sig av Minec handdator. Används vid kommunikation med Järnias genomfakturering.
Anger om onlinehjälp skall visas när funktionstangenten F1 används.
Anger om produktens benämning på kundorder från orderbrevlåda skall ersättas med produktens benämning från registret för produkter när kundordern exporteras från orderbrevlådan.
(typ 8)
(MV2018:6)
Används för att ange vilket innehåll som skall visas i flik 5 Övrigt i orderregistrering NY. Uppsättningen kan du få hjälp med detta om du kontaktar din PengVin-konsult eller mejlar till support@pengvin.se.
Om systemet vid överföring av weborder eller handterminalorder konstaterar att ordern inte är korrekt eller om systemflagga ”Samtliga auto-order till uppsatta urval” är aktiverad läggs denna order i vald användares urval. Används vid överföring av handterminal- och weborder.
Orderhanterare kan också anges på kund, godsmottagare eller lager.
Prioritetsordning:
1 Godsmottagare
2 Kund
3 Lager
4 Systemreferens
Anger om inköpare på leverantörsbeställningar för produkter med leveranskoderna D och T tas från inköpare som lagts upp på leverantör kopplad till aktuell produkt. Om flaggan inte är aktiverad tas inköpare från kundorderraden.
I samband med att en orderrad registreras (leveranskod T eller D) läggs med automatik en inköpare på orderraden. Denna inköpare ligger kvar som inköpare på orderraden även om det på inköpsunderlaget/beställningen läggs en annan inköpare utifrån regelverket med systemflaggan ”Ansvarig inköpare från prod/lev vid transit/direkt”. Man kan se inköpare på orderraden om ansvarig inköpare mot kunden medan inköpare på beställning är ansvarig mot leverantören.
Ansvarig inköpare kan anges i produktregistrets lager- och/eller inköpsflik. Finns inget angivet på produkten, hämtas ansvarig inköpare från vad som angivits på leverantören. Regelverket för hur inköpare hämtas enligt nedanstående prioritetsordning:
1: Produktregistrets lagerflik
2: Produktregistrets inköpsflik
3: Leverantörsregistrets lagerflik
4: Leverantörsregistrets huvud
Antal dagar utöver leverantörens ledtid som antal i order reserverats på lager, alternativt beställs från leverantör.
Med detta systembelopp bestämmer man hur många dagar före leverans som orderraden skall reserveras (tittar på leveransdatum på orderrad). Framförallt användbart om man har s.k. avropsorder eller om en kund lägger order på grejer långt fram i tiden, t ex för ett bygge som ännu inte kommit igång. Om rutan inte är markerad skapas inga plock och man skapar heller inga lagerbeställningar för långt i förväg och slipper därmed både lagerkostnader och att skapa lagerutrymme för varorna.
Här har man möjlighet att sätta upp ett systembelopp som styr hur många dagar innan leverans till kund som beställning skall skapas vid transit- eller direktorder. Systembeloppets värde används så länge man inte markerat rutan för enskild order. Om man inte anger ett antal dagar (dgr = 0) skapas beställning utan fördröjning.
Anger om automatisk fraktberäkning skall ske vid spara order.
Anger om priser och rabatter automatisk skall räknas om när order sparas. Detta under förutsättning av order innehåller rader som ingår i en kombinationsrabattgrupp.
Anger om tilläggskostnader automatiskt skall läggas upp på ordern. Om flaggan inte är satt läggs dessa rader upp först vid utleverans av ordern.
Lägger med automatik upp tillkommande mottagarnummer i mottagarregister för aktuell kund.
Hämtar inköpsuppgifter som läggs upp på varuraden, t. ex. leverantörens artikelnummer.
Anger om orderdatum automatiskt skall sättas till systemdatum.
Den gula färgmarkeringen på orderrader som restnoterats (antal saknas på lager) har kompletterats med ett ”R” i den gula rutan, så att man enkelt kan skilja dem från orderrader som har andra varningstexter. Om man vill att PengVin automatiskt ska växla till fliken detaljinfo varurader i dessa lägen, markeras denna nya systemflagga. Om det inte är restnotering utan någon annan form av gul varning växlar PengVin inte till detaljinfo-fliken.
Anger om skapandet av utleveranser utifrån kundorder skall skapa utleveranser för negativa orderrader, dvs med ett negativt antal.
Anger om skapandet av utleveranser utifrån kundorder skall skapa utleveranser för orderrader med leveranskoden E, dv. "Ingen varuleverans".
Med detta systembelopp bestämmer man hur många dagar före leverans som plockunderlag skall skapas (tittar på leveransdatum på orderrad). Dock förutsätter det att orderradens ruta för ”Reserveras” är markerad. Om man har flera orderrader måste minst en vara markerad för ”reserveras” för att plock skall skapas.
Vid kundorder: När plockunderlag skapas batchsstyrt och leveransdatum inte har angivits som parameter skapar systemet plockunderlag för de kundorder vars leveransdatum understiger eller uppgår till systemdatum + detta systembelopp. Har detta systembelopp lämnats tomt skapar systemet plockunderlag för de kundorder vars leveransdatum understiger eller uppgår till systemdatum + 1 dag. En förutsättning för att rutinen överhuvudtaget skall ta hänsyn till leveransdatumet är att systemflaggan ” Skapa plock från varurader med uppfyllt levdatum” är aktiv.
Vid inleverans: När preliminära plockunderlag körs skapar systemet plockunderlag för de varurader med leveranskoden lagerleverans på kundorder vars leveransdatum understiger eller uppgår till systemdatum + systembelopp. Har detta systembelopp lämnats tomt skapar systemet plockunderlag för de varurader vars leveransdatum understiger eller uppgår till systemdatum + 1 dag.
Anger antalet dagar som leveransdatum flyttas bakåt i tiden när utleveranser skapas batchstyrt utifrån kundorder. Har detta systembelopp t. ex. satts till 3 och rutinen sker batchstyrt 2013-01-31 flyttas leveransdatumet bakåt till 2013-01-28. Rutinen bearbetar då kundorder vars leveransdatum understiger eller uppgår till detta datum, dvs. 2002-01-28.
Genom att markera rutan stänger man av funktionen för automatisk omräkning av leveransdatum vid vissa ändringar på orderrader. Leveransdatum räknas normalt om när något av följande fält förändras: antal, restkod/restnotering, lager, beställningstyp eller leveranskod. Leveransdatum räknas också normalt om vid hantering av strukturrader
När systemflagga ”Ej automatisk beräkning av levdatum på orderrad” är aktiv räknas inte leveransdatum om på orderraden och orderraden förändras inte heller med automatik på annat sätt.
(Om man däremot använder sig av funktionen ”Generera nya leveranstider” via redigera-menyn räknas leveranstiderna om oavsett om flaggan är aktiverad eller inte.)
Aktiverar kontroll av skapade automat-order, felaktiga order hamnar i förvalt urval. Förvalt urval anges i systemreferenser [Ansvarig användare automat-order]
Med hjälp av denna nya systemflagga kan man få systemet att automatiskt sätta markören på första obligatoriska fält i orderhuvudet, t ex om kunden har krav på ”Er referens” hamnar markören i det fältet eller om kunden har krav på mottagare blir fokus i mottagarnummerfältet. Om inga krav av detta slag finns på kunden hamnar fokus i ”Er Beteckning”. Efter att sista obligatoriska fältet fyllts i flyttar man själv fokus/markör med hjälp av enter, eller till inmatningsfält med [Alt]+[i].
Om aktuellt lagersaldo inte räcker för att leverera en orderrad får man en fråga om orderraden istället skall läggas om till transit. Kontrollen sker endast vid manuell inmatning av produkter i inmatningsfältet och inte i samband med hämtning från urval/sökning.
Den textradstyp (av dem som man lagt upp i referensregistret ”Textradstyper”) som föreslås som förvalt på leveranspåminnelse till leverantör. Används vid utskrift av leveranspåminnelse till leverantör.
Nedre gräns som systemet använder sig av för att avgöra om kundorder skall spärras i systemet. Överstiger nettobeloppet på kundordern detta systembelopp flaggas den som spärrad.
Styr hur registrering av antal som ej är jämt delbart med förpackningsstorleken skall hanteras i samband med registrering av order.
Anger om kunden inte skall läggas upp som mottagare med automatik om mottagare saknas.
Byte
av kundnummer
Observera att godsmottagaren från föregående kund ligger kvar om den nya
kunden i kundregistret inte har en förvald godsmottagare angiven och om
flaggan "Inte lägga upp kunden som motttagare vid utleverans"
är aktiverad. Flaggan anger om kunden inte
skall läggas upp som mottagare med automatik om mottagare saknas. Om flaggan
inte är aktiverad ändras uppgifterna i godsmottagarfälten till samma uppgifter
som på kunden.
Anger antalet dagar som leveransdatum flyttas framåt i tiden vid försäljning.
Flaggan har inte längre någon funktion.
(MV:2018:2)
Det är möjligt att med hjälp av en systemflagga ange att levererande lager styr vilken leveranskod som skall användas. Om flaggan är aktiverad kommer ev. leveranskod på levererande lagers lagerpost att användas. Detta gäller både om man manuellt ändrar lager på en orderrad eller om man har angett styrning av lager i orderhuvud.
Anger om användaren skall kunna spärra en kundorder.
Den textradstyp (av dem som man lagt upp i referensregistret ”Textradstyper”) som föreslås som förvalt på leveransbesked till kund. Används vid utskrift av leveransbesked till kund.
Den textradstyp (av dem som man lagt upp i referensregistret ”Textradstyper”) som föreslås som förvalt när man registrerar en textrad på ordern. Används vid orderregistrering
Anger om kundorder som exporteras från orderbrevlåda till PENGVINs "skarpa" register för kundorder skall markeras som spärrad.
Systemflaggan markeras om det skall vara obligatoriskt att ange orderkälla vid orderregistrering.
Systembeloppet styr beräkning av giltighetsdatum på en offert. Vid registrering av offert kommer giltighetsdatum att automatiskt sättas till registreringsdatum plus det antal dagar som är angivet i systembeloppet. Noll dagar ger dagens datum. Om fältet är tomt sker ingen automatisk framräkning av giltighetsdatum.
När man i ”Redigera Varurad” vill ändrar inpris bestämmer denna systemreferens hur och om även inpris på ordern ska uppdateras. Även historiska order- och utleveransrader kan uppdateras. Det finns tre alternativ att välja bland:
- Uppdateras alltid
- Uppdateras om raden är preliminärprismarkerad
- Uppdateras aldrig
Om man själv i "Redigeras Varurad" klickar på knappen bredvid ordernumret uppdateras ordern med nya inpriset oavsett hur denna systemreferens är satt eftersom den knappen överstyr systemreferensen.
Här läggs parameterdata för att sätta standardvärden för produktsökning vid anrop från dialogen registrering av kundorder. Exempel på parameterdata "{SORTNIVNR}2{PRIOKOD}1" ger förvalt totalsortiment med inköpsposter som har prioritet 1.
Används vid import från orderbrevlåda.
När man på en orderrad väljer ett beställningssätt med hantering ”Manuell beställning” ändras föreslagen inköpare till aktuell säljare på ordern om denna systemflagga är aktiverad.
Om systemflaggan ”Skall inköpare ändras till säljare på order” är aktiverad och man kör kommandot ”Sätt aktiv rads beställningssätt på markerade rader" får samtliga markerade rader förutom nytt beställningssätt också ny inköpare som är densamma som säljaren på ordern. Detta förutsätter att det nyvalda beställningssättets hantering är kodat som ”Manuell beställning”.
Om systemflaggan inte är aktiverad ändras bara beställningssättet, inte inköparen, när man kör kommandot ”Sätt aktiv rads beställningssätt på markerade rader"
Anger om ordererkännande ska skickas i samband med sparande av weborder.
Anger att ordererkännande ska skickas om förändringar skett och webordern avviker från ursprunget. Avvikelser kan t ex vara pris, leveranstid eller antal.
Anger om en kundorder skall skapas vid skapande av kreditering. I annat fall skapas en utleverans.
Anger att order ska skickas till central databas vid spara.
Genom att aktivera denna nya systemflagga kan man sätta upp systemet så att ett ordererkännande inte kan skrivas ut om ordern inte kan sparas, dvs. om det finns ett "rött" felmeddelande på ordern.
Anger om kundorder skall sparas i PENGVINs historiktabeller vid körning av batch för att uppdatera historik.
Anger om kontaktperson skall läggas upp i registret för kontaktperson och kopplas till aktuell kund ifall kontaktpersonen saknas i registren vid registrering av kundorder.
Anger om orderraden ska spärras om man har angivit en produktgrupp som saknas i produktgruppsregister. Funktionen kräver att man har aktiverat systemflaggan "Produktgrupp obligatorisk vid försäljning".
Anger om man skall spärra möjligheten att makulera varurad som har extern koppling, dvs en hänvisning till orderposnr från ett externt system (t. ex från import av edi-/xml-order).
Här anges vilket regelverket som ska styra vilken säljaridentitet som automatiskt ska läggas upp på ordern. Det finns tre alternativ:
”0 Ingen automatisk säljare”, ”1 Säljare från inloggad användare”, ”2 Säljare från kund/mottagare”.
Vid alternativet "Ingen automatisk säljare" anger systemet automatiskt föregående orders kundnummer om man direkt på den nya ordern anger sin säljaridentitet.
Vid alternativet ”Säljare från kund/mottagare” tas säljare från mottagare om det finns någon uppgift annars från kund.
Anger ifall test så att varuradens bidrag inte understiger bidrag uppsatt på produkt skall ske vid registrering av kundorder.
Anger om test mot lagersaldo skall ske vid orderregistrering. Förutsättningen är att varuradens leveranskod är satt till lagerleverans och att varuraden hänvisar till ett lager.
Om flaggan markeras ges orderregistreraren tillträde till kundregistret via knappen med stjärna (visas bredvid kundnumret) och har då möjlighet att lägga upp nya kunder (och full tillgänglighet till kundregistret).
Anger att det går att byta produkt på befintlig orderrad.
Anger om transitleveranser skall levereras via centrallager om sådant finns angivet på produkten.
Flaggan markeras om man vill ha automatkoppling mellan ordertyp och beställningstyp vid skapande av inköpsunderlag/beställning från order. Automatkopplingen sker då koden för ordertyp och beställningstyp är lika, t ex Ordertyp S=Snabb och Besttyp S=Snabb). Tidigare (4.22 och tidigare) skedde denna koppling automatiskt men nu krävs alltså att flaggan är markerad om man vill ha den funktionen.
Varnar om det redan finns en order på kunden.
(typ 5)
(MV2018:4)
Systemflaggan markeras om man vill att appen bara skall visa plockunderlag för det lager användaren är inloggad mot. Om flaggan inte aktiveras visas plock för samtliga lager i appen.
Anger om restrader skall inkluderas på plockunderlaget utifrån de varurader på kundordern som har leveranskoden lagerleverans (gäller ej när rutinen startas manuellt). Detta under förutsättning att kundordern tillåter restnotering och att systemflaggan "Skapa plockunderlag för lagerleveranser" är aktiv.
Om man vid skapa plockunderlag har markerat ”Inkludera restrader på plockunderlag lagerleverans” och/eller ”Inkludera restrader på plockunderlag transitleverans” kommer även dessa rader med på plocket trots att reserveraskrysset inte är markerat . Finns det lagersaldo som täcker behovet föreslås det antal som plock trots av leveranstid ligger längre fram i tiden.
Anger om restrader skall inkluderas på plockunderlaget utifrån de varurader på kundordern som har leveranskoden transitleverans (gäller ej när rutinen startas manuellt). Detta under förutsättning att kundordern tillåter restnotering och att systemflaggan "Skapa plockunderlag för transitleveranser" är aktiv.
Anger om skapande av plockunderlag (gäller ej för enskild order) skall kontrollera att leveransdatumet på kundorderns varurader skall understiga eller uppgå till ett visst leveransdatum (som anges när rutinen körs).
Anger om plockunderlag skall skapas utifrån de varurader på kundordern som har leveranskoden lagerleverans (gäller ej när rutinen startas manuellt).
Anger om plockunderlag skall skapas utifrån de varurader på kundordern som har leveranskoden transitleverans (gäller ej när rutinen startas manuellt).
Anger om plockunderlag ska skapas i databasen via sp. Är inte flaggan är markerad skapas plock i pengusern.
Processen för skapande av plockunderlag har kompletterats med funktionalitet för att skapa olika plock per märkesrad. Funktionen aktiveras via denna nya systemflagga. När systemflaggan markeras skapas separata plock uppdelat efter märkesrad och efterföljande utleveranser skapas också per märkesrad. Om man skapar nytt plockunderlag och det redan finns ett underlag tillhörande aktuell märkesrad får man frågan om detta underlag ska fyllas på.
Anger om skapande av plockunderlag skall ta hänsyn till lagersaldot för att avgöra plockantalet för raden (gäller ej när rutinen startas manuellt). Detta under förutsättning att systemflaggan "Skapa plockunderlag för lagerleveranser" är aktiv.
Anger om man vill ha leverantörens artikelnummer utskriven på liggande plockunderlag, placeringen är direkt under eget artikelnummer innan benämning 2 (om man valt detta)
typ 27)
Anger vilken processerver som normalt skall användas.
Anger vilken process-server som normalt skall användas för E-post vid icke fördefinierad process. Saknas uppgiften används den processerver som angetts i ”Normal process-server”.
Anger vilken process-server som normalt skall användas för hantering av händelseprocesser. Saknas uppgiften används standardval.
Anger vilken process-server som normalt skall användas för SMS vid icke fördefinierad process. Saknas uppgiften används den processerver som angetts i ”Normal process-server”.
Anger vilken processerver som normalt skall användas för hantering av utskrifter. Saknas uppgiften används standardval.
Anger systemdefinierad standardskrivare som används vid utskrift via processerver.
Timeoutvärde i antal minuter kopplat till alarmfunktion för processerver.
Anger vilken typ av ärende som skall skapas i om en aktiverad processerver stannat.
Används om man vill låta systemet skapa ett ärende om aktiverad processervern stannat. Funktionen är sådan att ett SP körs tidsstyrt av en jobbmotor i SQL-server. Genomläsning sker av processinstanser som är markerade som aktiverade och där senaste "läsning" är äldre en ett visst antal minuter (som man anger som ett systembelopp). Om så är fallet skapas ett ärende i ärendehanteringen styrt till den ansvarige användaren. I de fall det redan finns ett ärende som inte är klarmarkerat kommer inte ett nytt ärende skapas. Samma typ av kontroll görs på köposter i de fall instansen är aktiv.
(Typ 55)
Om bokföringsår = kalenderår, ange 0
Om bokföringsår > kalenderår, ange antal år.
Om bokföringsår < kalenderår, ange - antal år
Om det finns konto angivet på utleveransen under rubriken Resultatkontering använd detta konto som försäljningskonto.
Försäljningskonto vid direktleverans om annat ej är angivet på produkt eller produktgrupp. Vid val av <Inget> ges tas istället försäljningskontot från systemreferensen "Konto Försäljning". Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans)
Försäljningskonto vid lagerleverans om annat ej är angivet på produkt eller produktgrupp. Vid val av <Inget> ges tas istället försäljningskontot från systemreferensen "Konto Försäljning". Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans).
Försäljningskonto vid transitleverans om annat ej är angivet på produkt eller produktgrupp. Vid val av <Inget> ges tas istället försäljningskontot från systemreferensen "Konto Försäljning". Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans)
Ange vilket installerat redovisningssystem som man vill ha integration med.
Används om man vill skapa internkontering när utleverans sker från ett lager som avviker från det lager som tagit den aktuella ordern.
(MV2018:2)
Konto för den beräknade (fiktiva) ingående momsen som inte faktureras kunden
vid omvänd skattskyldighet, s.k. "byggmoms".
Om konto inte anges sker ingen kontering av den beräknade momsen vid fakturering.
(MV2018:2)
Motkonto för den beräknade (fiktiva) momsen som inte faktureras kunden
vid omvänd skattskyldighet, s.k. "byggmoms".
Om konto inte anges sker ingen kontering av den beräknade momsen vid fakturering.
Konto för automatisk kontering av ingående moms vid registrering av leverantörsfaktura från annat EU-land.
Konto för automatisk kontering av utgående moms vid registrering av leverantörsfaktura från annat EU-land.
Konto för automatisk kontering av differenser som uppstår i samband med utskrift av fakturajournal. Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av faktura).
Konto för automatisk kontering av momspliktig expeditionsavgift i samband med utskrift av fakturajournal. Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans).
Konto för automatisk kontering av momsfri expeditionsavgift i samband med fakturering. Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans), vid export av kundreskontratransaktioner till Rubicon.
Konto som föreslås som betalningskonto vid kontant betalning av faktura direkt i kassan. Används vid kontant betalning av faktura i kassa.
Konto som föreslås som betalningskonto vid registrering av inbetalningar i kundreskontran. Används vid registrering av inbetalningar.
Konto för automatisk kontering av momspliktig faktureringsavgift i samband med fakturering. Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av faktura).
Konto för automatisk kontering av momsfri faktureringsavgift i samband med fakturering. Används vid export av kundreskontratransaktioner till Rubicon.
Konto för automatisk bortbokning av differens vid registrering av inbetalningar i kundreskontran. Används vid registrering av inbetalningar.
Konto för automatisk kontering av intern förbrukning. Används vid skapandet av internförbrukningsverifikationer.
Konto för automatisk kontering av momspliktig försäljning om inte annat anges på produkt eller produktgrupp. Används vid export av kundreskontratransaktioner till Rubicon, efterbearbetning av kassa, skapande av kassaverifikationer, utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans).
Konto för automatisk kontering av momsfri försäljning om inte annat anges på produkt eller produktgrupp. Används vid utskrift av fakturajournal, export av kundreskontratransaktioner till Rubicon, skapandet av kassaverifikationer.
Konto för föreslagen kontering av ingående moms i samband med kontroll av leverantörsfaktura. Används vid kontroll av leverantörsfaktura.
Konto för automatisk kontering av sålda varors kostnad (inpris från utleveransrad) om inget lagerändringskonto finns angivet på produktgruppen (Lagerleveranser) eller om inget Varukostnadskonto finns angivet på leverantören i Leverantörsregistret (Transit- eller direktvaror). Används vid utskrift av fakturajournal, skapande av interförbrukningsverifikationer, efterbearbetning av kassa, skapande av kassaverifikationer.
Konto för kundfordringar och inte annat finns angivet på kunden. Används vid utskrift av fakturajournal (kontering av faktura och utleverans), export av kundreskontratransaktioner till Rubicon, godkännande av inbetalningar, efterbearbetning av fakturor
Konto för föreslagen kontering av leverantörsskuld i samband med kontroll av leverantörsfaktura. Används vid kontroll av leverantörsfaktura.
Konto för automatisk kontering av ränteintäkter i samband med räntefakturering. Används vid utskrift av fakturajournal
Preliminärt konto för leverantörsskuld vid kontering av sålda varors kostnad. Motkonto till konto Leverantörsskuld i leverantörsregistret. Används vid efterbearbetning av kassa, skapande av kassaverifikationer, skapandet av internförbrukningsverifikationer, utskrift av fakturajournal (kontering av utleverans).
Konto för automatisk kontering av öresavrundning i samband med kontantförsäljning eller fakturering.
Benämning på extra koddel 0 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Benämning på extra koddel 1 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Benämning på extra koddel 2 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Benämning på extra koddel 3 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Benämning på extra koddel 4 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Benämning på extra koddel 5 i verifikationer till redovisning. Används vid utskrift av bokföringsunderlag
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESENH
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF1
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF2
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF3
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF4
Hänvisar till vilket fält i Pengvin.Redovisning som motsvarar Pengvins fält RESREF5
Det datum till och med vilket redovisningen är stäng för nya verifikationer.
Anger vilken månad som är period 1 i Pengvins
redovisning (avser redovisning i Orion och Xor).
Hantering av brutet räkenskapsår/vinstdelning
(spannmål)
Vid framräkning av vinstdelning (Arkiv – ”Skapa underlag för vinstdelning”) tas hänsyn till brutet räkenskapsår via systemreferensen som heter "Startperiod för bokföringsår" (under "Redovisning"). Vid beräkning av vinstdelning backas ett år i förhållande till angivet år och underlag beräknas på månader fr o m startperioden och 12 månader framåt.
Exempel: Om man anger systemreferensen till 4 (april) sker beräkning från 1/4 föregående år till 31/3 innevarande år.
Sökväg till den mapp där exportfiler SIE skall sparas. Används vid efterberabetning av verifikationer
Uppgift som följer med i SIE-fil för att informera mottagande ekonomisystem om vilken typ av kontoplan konteringarna avser. Skall normalt stämma överens med den kontoplanstyp som används av ekonomisystemet. Används vid export av redovisningstransaktioner SIE.
När verifikationer förs över till PENGVIN redovisning kan man välja att verifikationen får ett nummeruttag från redovisningens nummerserier.
(typ 75)
Funktionen reklamationer ingår inte som standard utan kan köpas till som extra modul.
Denna systemreferens styr vilken typ av negativ utleverans som genereras vid reklamation.
Denna beställningstyp används vid hantering av reklamation, när man vill skapa ett krediteringsunderlag till leverantör
Denna beställningstyp används vid hantering av reklamation, när man vill skapa en ersättningsbeställning/inköpsunderlag och vill att det ska skapas separata inköpsunderlag på reklamationsbeställningar.
Den hanteringsreferens som läggs upp på ersättningsleverans till kund via reklamation. Om uppgiften saknas används ordinarie hanteringsreferens.
Den ordertyp som order skapade från reklamationsrutinen får. Används vid skapande av order från reklamationsrutinen.
Typ av ärende som läggs upp vid ersättningsbeställning till leverantör. Saknas uppgiften skapas inget underärende.
Typ av ärende som läggs upp vid ersättningsleverans till kund med pris. Saknas uppgiften skapas inget underärende.
Typ av ärende som läggs upp vid ersättningsleverans till kund utan pris. Saknas uppgiften skapas inget underärende.
Typ av ärende som läggs upp vid ersättningsorder till kund med pris. Saknas uppgiften skapas inget underärende.
Typ av ärende som läggs upp vid ersättningsorder till kund utan pris. Saknas uppgiften skapas inget underärende.
Typ av ärende som läggs upp vi nytt reklamationsärende. Saknas uppgiften skapas inget reklamationsärende i ärendesystemet.
Typ av ärende som läggs upp vid kreditering till kund. Saknas uppgiften skapas inget reklamationsärende i ärendesystemet.
Typ av ärende som läggs upp vid krediteringsunderlag till leverantör. Saknas uppgiften skapas inget reklamationsärende i ärendesystemet.
(typ 70)
Funktionen servicehantering ingår inte som standard utan kan köpas till som extra modul.
Systembeloppet anger hur många dagar före det är dags för service som aviseringen skall skickas. Används vid automatisk servicepåminnelse. Se avsnitt Automatisk servicepåminnelse.
Anger vilket beställningssätt som ska användas vid beställning av service hos leverantör. Om uppgiften saknas hämtas beställningssätt från leverantör.
Anger vilken beställningstyp som ska användas vid beställning av service hos leverantör. Om uppgiften saknas hämtas beställningssätt från leverantör, men vi rekommenderar att man har en egen beställningstyp för servicebeställningar annars kan två problem uppstå:
Om separat beställningstyp saknas för servicebeställningar kommer dessa beställnignar att läggas på ordinarie beställningar i systemet.
Om man arbetar med leveransbevakningen, och har valt en befintlig "vanlig" beställningstyp i denna systemreferens, kommer ingen beställning med denna beställningstyp att visas default vid visning av beställningar i leveransbevakningen. För att se och arbeta med dem där måste man i sådant fall själv välja just denna beställninstypen vid leveransbevakningen och arbeta med den separat.
Om flaggan markeras kommer markeringsrutan för service att automatsikt vara ifylld när man registrerar en ny maskin i maskinregistret.
Anger den ordertyp som föreslås när en ny serviceorder skapas från maskinregistret.
Här anges det produktnummer som föreslås när man från maskinregistret lägger upp en serviceorder för planerad service.
Här anges det produktnummer som föreslås när man från maskinregistret lägger upp en serviceorder för reparation.
Systemflaggan styr om de nya fabrikat som läggs upp via maskinregistret får markeras så att detta fabrikat enbart används vid service och inte vid försäljning eller rabatt. Markeringen kan aktiveras/avaktiveras via referensregistret för fabrikat.
Ärendemapp där nya ärenden hamnar när ärenden automatiskt skapas från servicerad på order. Förutsätter att referensen "Ärendetyp..." nedan är angiven.
Den typ av ärende som skall läggas upp i samband med att man skapar serviceaviseringar. Används vid automatisk servicepåminnelse. Se avsnitt Automatisk servicepåminnelse.
Typ av ärende som läggs upp vi ny servicerad på order. Saknas uppgiften skapas inget ärende i ärendesystemet.
Vid inläsning av nya produkter via sortimentsunderhållet har man möjlighet att lägga upp ytterligare sökord som finns med i filen från leverantören eller registrera manuellt. Dessa läggs upp som produktnycklar enligt de systemreferenser man angett här. Genom att markera rutan för fritextsökning på produktnyckeln (i referensregistret för produktnycklar) ingår sökordet i fritextsökning av produkter.
(typ 92)
Analyskostnader i anges kronor
Visar hur många dagar bakåt i tiden som leveranskontrakt ska visas i fliken ”Övriga kontrakt” i dialogen för leveranskontrakt. Beräkning sker från leveransperiodens första datum.
Systemreferensen används inte längre.
Betalningsvillkor för avräkningar
Alla utleveranser som skapas utifrån avräkningar får denna fakturatyp
Man anger i dagar när avräkning skall förfalla för betalning beräknat från 1:a avräkningsdatum. Detta värde skall i kombination med systembeloppet nedan ge önskat förfallodatum. Om man t ex satt 35/5 dagar, betyder det att det blir minst blir 30 dagars förfallodatum på den äldsta av avräkningarna (eftersom den kan ha legat i högst 5 dagar och väntat på de senare avräkningarna).
Man anger det antal dagar som maximalt får skilja mellan 1:a och sista avräkningsdatum per följesedel
Systemreferens för betalningsvillkor för legoavräkning. Om systemreferensen är angiven kommer denna att tas för legoavräkningar. Om betalningsvillkoret dessutom har rutan för fast förfallodatum markerat tas det förfallodatum man angett i fliken ”Avräkningsförslag” att läggas som förfallodatum på legoavräkningen.
STD = Standarduppsättning, ingen brytning på produkt (dvs flera produkter/sorter/artiklar per avräkning)
ART = Uppsättning där avräkning innehåller en produkt/sort/artikel per avräkning
Denna flagga styr om en insedel ska kunna delas på flera kontrakt eller om en eventuell överleverans ska prissättas som kontraktslös leverans.
Markeras om extern vågdator används.
Anger fabrikat på våg som är installerad för invägning i samband med hantering av insedlar.
Anger fabrikat på våg som är installerad för utvägning i samband med hantering av insedlar.
Föreslagen godkänd differens vid underleverans i samband med uppläggning av leveranskontrakt. Anges i procent.
Föreslagen godkänd differens vid överleverans i samband med uppläggning av leveranskontrakt. Anges i procent.
Föreslagen leveranstyp vid uppläggning av leveranskontrakt
Föreslaget leveranssätt vid uppläggning av leveranskontrakt
Föreslaget slutdatum vid uppläggning av leveranskontrakt
Föreslaget startdatum vid uppläggning av leveranskontrakt
Beskrivning av texten på insedeln/avräkningen, t ex A:Insedel/referens B:Datum C:Sort D:Avr-referens E:Levplats F:Omklassning G:Kontrakt/referens
Forskningsbidrag i procent som debiteras kunden/medlemmen på avräkningsbeloppet
Vid inmatning av vågsedel hamnar markören direkt i inmatningsfältet efter att kundnummer angetts.
Anger IP-adress för våg som är installerad för invägning i samband med hantering av insedlar. Används vid TCP/IP ansluten våg.
Anger IP-adress för våg som är installerad för utvägning i samband med hantering av insedlar. Används vid TCP/IP ansluten våg.
Det finns via denna systemreferens möjlighet att välja om kolumnerna avräkningsreferens och leveransplats skall skrivas ut på avräkningen.
{5}
avser avräkningsreferens, {6}
avser leveransplats. 0 – döljer kolumnen, 1 – visar kolumnen. I exemplet
här kommer leveransplats att skrivas ut men inte avräkningsreferens.
Om skapad legohyres-följesedel saknar säljare används denna säljarsignatur.
Kundanpassning
Det betalningsvillkor som skall gälla vid debitering av hyra för legolager spannmål. Anges inget betalningsvillkor används det som är ordinarie på aktuell kund.
Den fakturatyp som skall gälla för debitering av hyra för legolager spannmål. Anges ingen fakturatyp används den som är ordinarie på aktuell kund.
Hanteringsreferens som läggs på följesedlar som skapas vid debitering av legolagerhyra.
För varor i legolager debiteras alltid en minimihyra motsvarande det antal dagar som är angivna. Debitering sker även om varorna ligger kortare tid.
Vid volymer i legolager som understiger denna gräns debitering ingen legolagerhyra.
Om det finns ett leveranskontrakt på kunden/medlemmen men fältet för kontraktstillägg är tomt gäller det belopp som angivits här. Om det ligger ett kontraktstillägg på kundens/medlemmens kontrakt gäller det (även 0.00 gäller vilket innebär att fältet måste vara helt tomt för att det generella tillägget skall gälla).
Leverantörsnummer används Vid uppdatering av insedlarnas avräkningar så skapas inleveranser för att göra lagerpåverkan.
Här anges den maxgräns för hur stor differens i kronor som tillåts.
Om kvarvarade antal på kontrakt understiger angivet belopp skall kontrakt anses som stängt.
Om kontraktets uppsatta procentsats för tillåten överleverans understiger detta systembelopp, gäller systembelopp
Odlaravgift för oljeväxter anges i öre per kilo.
Anger port på våg som är installerad för invägning i samband med hantering av insedlar.
Anger port på våg som är installerad för utvägning i samband med hantering av insedlar.
Om insedel saknar leveranskontrakt så hämtas pris från den prislista som angetts här. Prioritetsordning för prislista:
1. Systemreferens "Prislista Avräkningar"
2. Kund
3. Kundgrupp
Om pris saknas hämtas pris från produkt
Den prislista som föreslås vid uppläggning av nytt leveranskontrakt på kund.
I denna systemreferens anges om ett nytt leveranskontrakt automatiskt ska sättas till aktivt eller inte.
Anger om fokus ska sättas på filtreringsrutan när man kommer till flik analysvärden i spannmålshantering. Om flaggan inte är aktiverad sätts fokus på inmatning av analysvärden.
Anger den text som ska skrivas ut på avräkningar om leveranstypen är försäljning
Anger den text som ska skrivas ut på avräkningar om leveranstypen är legolager
Anger den text som ska skrivas ut på avräkningar om leveranstypen är legolager (försäljning)
Anger typ av analysfil som används vid analysimport. Anpassad för de spannmålsföreningar som har inläsning av analysresultat.
Omräkningsfaktor för pris per kg eller dt (deciton). Om pris anges per dt ska faktorn vara 0,01 och om priset är per kg ska faktorn vara 1.
Kundanpassning Vallberga
(typ 9)
Anger om vägt inpris skall användas vid beräkning av bidrag för försäljning av lagervaror.
Vid kampanj, lagervaror:
Om flaggan "Bidragsberäkning vägt pris" är aktiverad hämtas vägt pris till ordens fält ”Kalkylerat inpris” och till utleveransens fält "IPF".
Om flaggan inte är aktiverad hämtas kampanjinpris till ordens fält ”Kalkylerat inpris” och till utleveransens fält "IPF".
Är flaggan aktiv räknas omsättningshastighet på värde, i annat fall på antal.
(typ 99)
Vid användandet av PENGVIN-systemet loggas det löpande en stor mängd information som bl.a. kan användas för spårbarhet och kontroll. Denna information lagras i tabeller i databasen. När det har gått en viss tid är denna information inte längre aktuell att använda och kan därför rensas. För få denna rensning att löpande utföras med automatik kan man sätta upp ett jobb (EXEC PV_TABLES_MAINTENANCE) i PENGVINs Processerver.
Kundanpassning (Norge)
Anger den egna basvaluta som systemet ska utgå ifrån. Basvalutan ska vara upplagd i tabellen Valuta, med värde 1. Används vid utskrifter av reskontra-, faktura- och inbetalningsjournal.
Antal dagar som debugposter skall sparas i systemet. Systemet utgår från dagens datum och räknar antal dagar bakåt i tiden enligt det värde man angett som systembelopp. Om man inte anger något värde, dvs det står 0, sker ingen rensning. För få denna rensning att löpande utföras med automatik kan man sätta upp ett jobb EXEC PV_TABLES_MAINTENANCE) i PENGVINs Processerver.
Tabellen PV_DEBUG_LOGG fylls normalt inte men används i utredningssyfte för att kunna logga händelser för att hitta eventuella fel i t ex lagersaldo.
Behåll poster angi vet antal dagar vid underhåll av tabell DOKUMENT_KONTERING, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser konteringar för fakturor, leverantörsfakturor och kontantkvitton.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Behåll poster angivet antal dagar vid underhåll av tabell PV_DOKUMENT_MSG, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser meddelanden för beställningar, leverantörsfakturor, utleveranser, verifikationer och ärenden samt urval i sortimentsunderhåll, kunder, insedlar, insedelsanalyser, insedelsavräkningar och insedelskontrakt.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Meddelandeposter som rör attest- och ankomskontering undantas vid rensning av PV_DOKUMENT_MSG.
Behåll poster angivet antal dagar vid underhåll av tabell PV_ORDER_MSG, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser meddelanden för kundorder.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Behåll poster angivet antal dagar vid underhåll av tabell S_MEDDELANDELOGG, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser felloggningar i systemet.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Systemet rensar godsmottagare som inte varit aktiva före angivet antal dagar bakåt i tiden, jämfört med dagens datum. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Aktiva godsmottagare rensas inte bort, med aktiv godsmottagare avses:
- om det registrerats en order eller utleverans på mottagaren senare än det datum som rensning sker utifrån
- mottagaren ligger som defaultmottagare på kund i kundregistret
- mottagare har rutan för ”spärrad” markerat i godsmottagarfliken
- en kund har markerat att krav på godsmottagare och från lista är markerat
- om uppläggningsdatum på godsmottagaren saknas
Gamla godsmottagare har inget uppläggningsdatum, dvs ”null”, i registret och dessa kommer således aldrig att rensas bort. Vill man rensa bland dessa måste man via databasen peta in lämpligt datum.
Systemet rensar kopior på äldre generationer av utleveranser i tabellerna H_UTLEVERANS, H_UTLEVERANS_VARURADER och H_UTLEVERANS_TEXTRADER. Systembeloppet anger ålder i antal dagar. (H_-tabeller innehåller alla generationer av alla utleveranser.)
Systemet rensar inkommande betalningar från PG/BG. Systembeloppet anger det antal dagar poster skall behållas.
Behåll poster angivet antal dagar vid underhåll av tabell EDIMEDDELANDEN_LOGG, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser bearbetningsposter för Elektroniska Dokument.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Behåll poster angivet antal dagar vid underhåll av tabell PROCESSER_EXEKVERING, med dagens datum som utgångspunkt.
Avser processexekveringar.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden.
Här anges hur många dagar som produkter skall ligga kvar i produkturval
innan de rensas. Systembeloppet används vid underhåll av tabell U_ARTIKELSOK,
med dagens datum som utgångspunkt.
Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i
tiden.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
(MV2018:8)
Behåll poster så här många dagar vid underhåll av tabell PS_PROCESSQUE, med dagens datum som utgångspunkt. Värdet 0 (noll) rensar inga data utan behåller samtliga poster bakåt i tiden. Gäller processexekveringar.
Användarsignatur som används när dokument automatgenereras från Compact Store (hissautomat).
Namn på databas där Compact Store är installerat (hissautomat).
Namn server där databas för Compact Store är installerad (hissautomat).
Plockplats som styr att plock skall ske via Compact Store (hissautomat).
Användaridentitet för inloggning mot Intersolia som används vid hantering av säkerhetsdatablad
Kundnummer hos Intersolia som används vid hantering av säkerhetsdatablad
Lösenord för inloggning mot Intersolia som används vid hantering av säkerhetsdatablad
Webadress till API mot Intersolia som används vid hantering av säkerhetsdatablad.
Kommaseparerad
Kundanpassning (Norge)
Här anges fullständig (http-)sökväg till wcf-service för hantering av rapporter
Kundanpassning (Norge)
Kundanpassning (Norge)
Anger den ärendetyp som ett ärende som skapats på grund av nummerseriekrock skall få.
(typ 80)
Funktionen uthyrning ingår inte som standard utan kan köpas till som extra modul.
Möjlighet att ha en avvikande listlayout i samband med utleverans av order
Anger om uthyrningsobjektets fabrikat skall skrivas ut på dokument till kund (Utlämningskvitto och Återlämningskvitto).
Ange om förvald debiteringsform ska vara "vid återlämning" eller "löpande" vid registrering av uthyrningsrad.
Ange om förvald debiteringsomfattning ska vara "samtliga dagar" eller "vardagar" vid registrering av uthyrningsrad.
Styr vilken hanteringsreferens som läggs på debiteringsunderlag för hyresdebitering.
Anger om uthyrningsobjektets modellbeteckning skall skrivas ut på dokument till kund (Utlämningskvitto och Återlämningskvitto).
Anger den ordertyp som föreslås när en ny uthyrningsorder skapas från maskinregistret.
(MV2018:2)
Produktnummer som används vid uthyrning om uthyrningsprodukten skall försäkras. Om inget produktnummer finns som systemreferens läggs försäkringen upp på samma produktnummer som uthyrningsartikeln.
Här anges det produktnummer som föreslås för debitering av hyra om produktnummer saknas på aktuellt hyresobjekt.
Anger om uthyrningsobjektets serienummer skall skrivas ut på dokument till kund (Utlämningskvitto och Återlämningskvitto).
Ärendemapp där nya ärenden hamnar när ärenden automatiskt skapas från uthyrningsrad på order. Förutsätter att referensen "Ärendetyp..." nedan är angiven.
Ärendemapp där uthyrningsärenden hamnar efter genomförd kontroll efter tillbakalämnandet.
Ärendemapp där ärenden hamnar när uthyrningsobjektet lämnas ut.
Ärendemapp där ärenden hamnar när uthyrningsobjektet återlämnas.
Typ av ärende som läggs upp vi ny uthyrningsrad på order. Saknas uppgiften skapas inget ärende i ärendesystemet.
(typ 40)
(MV2016:6)
Används om man vill ha en annan listlayout vid utleveranser som härstammar från order (Listtyp=SEDELORDER)
Anger om förrådsetikettens streckkod skall innehålla beställningskvantitet.
Anger om förrådsetikettens streckkod skall innehålla leverantörsnummer. Skriver dessutom ut beställningskvantiteten i
streckkoden.
I denna mapp läggs filer när man skapar elektroniska dokument.
Skriver ut/visar textraderna ovanför produktraden de tillhör. Om flaggan inte är satt skrivs/visas de under produktraden.
Sökväg (inklusive filnamn) till den fil där externa rapporter finns. Vid utskrift av rapporter som är markerade som externa layouter hämtas rapporten från angiven fil. Används vid utskrift av rapporter som har externa layouter.
Anger om alternativ enhet skall skrivas ut på dokument till kund.
Om flaggan är aktiverad är aktiverad skrivs beskrivande/förklarande text ut om det finns alternativ enhet på produkten.
Flaggan markeras om benämning 2 skall skrivas ut på dokument till kund (offert, ordererkännande, följesedel, kvitto och faktura) samt på plock- och utleveransunderlag.
Anger om företagsnamnet för den klient som är inloggad skall skrivas ut på dokumenthuvud.
Anger om sidfot med företagsuppgifter för inloggad klient skall skrivas ut på dokument.
(typ 30)
Hur många produkter som ska visas i produkturvalet vid sökning i produktregister i weborder.
Anger till vilken länk användaren ska komma vid ”avsluta” i weborder.
Anger den bild som ska presenteras på webben vid detaljvisning av produkt.
Anger den bild som ska presenteras på webben vid listning av produkter.
Grid-id för förvald meny som skall visas på Mina sidor
Anger den dokumentprofil som ska användas för att skicka e-post till användare som skapar ny profil i weborder. Används vid skapande av profil i Pengvin.Webborder och när användare glömt sina inloggningsuppgifter och begär dessa.
Markeras om man inte vill visa leverantörens artikelnummer i weborder
Anger om länk till leverantörs hemsida för produkt skall visas i produktsökning
Markeras om ingående strukturrader inte ska visas i weborder (enbart huvudstrukturprodukten visas)
Anger den fakturatyp som sätts på kortbetalda webborder. Används vid import av order via Elektroniska dokument.
Anger de leverantörer som ska presenteras på webben.
Anger den info som ska presenteras på webben vid detaljvisning av produkt.
Anger kundnr som ska användas för privatkunder som handlar via webb.
Anger sökvägen till Finfos produktinformation. Används i produktregister och produktfråga.
Anger sökvägen till Finfos produktinformation. Används i produktregister och produktfråga.
Anger sökvägen till egen eller annans produktinformation. Används i produktregister och produktfråga.
(MV2018:4)
Ange det antal dagar bakåt i tiden, från dagens datum, som insedlar skall visas i "Mina sidor".
Används vid automatskapande av sortimentsnycklar i prislistor och kundsortiment. Se avsnitt "Automatskapa sortimentsnycklar"
Anger att systemet skall varna i weborder om man inte angivit referens (om detta är uppsatt på kund).
Anger att systemet skall varna i weborder om man inte angivit mottagare (om detta är uppsatt på kund).
Anger att systemet skall varna i weborder om man inte angivit rekvisitionsnummer (om detta är uppsatt på kund).
Kundanpassning
Anger ert kortnummer hos PayEx. Används vid lagertilldelning under bevakning av webborder.
Anger den krypteringsnyckel som erhållits från PayEx. Den kan genereras via "PayEx Admin". Används vid lagertilldelning under bevakning av webborder.
Anger det produktnummer som ska presenteras på webben.
Anger vilken sida som skall visas bredvid menyn efter inloggning i PENGVIN weborder.
Markeras om kunden inte har rätt att registrera negativt antal (kreditering) i weborder
Anger hur leverantörslänk skall hämtas i weborder. Från leverantör/egen bilaga eller inte alls. Används vid produktsökning och orderfot i PENGVIN weborder
Anger en referens till bild (logotype) som ska visas i weborder, på alla platser där loggan visas i weborderbilden.
Anger sökvägen till den länk (sida) man vill att användaren ska hamna i när denne klickar på knappen överst i weborderbilden.
Markeras om aktuellt lagersaldo ska visas i weborder
Anger om PENGVINs logikträd ska visas i weborderapplikationen.
Anger om man vill att artiklar med hanteringskod spärrad för försäljning skall visas i artikelsökning i weborder eller inte.
Visa totalbenämning istället för benämning i artikelsökning PV_Mobile (Handdatormoduler)
(typ 34)
Förhindrar att utleveransdialogen nås utan att logga ha loggat in via webstockinloggningen.
Tillåter redigering av mottagare på utleveransen
Systemflaggan som aktiverar möjlighet att spärra utleveransregistrering av produkt som inte finns på eget lager. Detta avser endast lager med webstock aktiverat.
Om flaggan är aktiverad kan registrering av utleverans endast göras om produkt finns på eget webstock-lager.
Om flaggan är markerad ges en varning vid registrering av produkt där lagersaldo inte räcker till.
(MV2018:7)
Systemflaggans markeras om webstocklagren skall visas i fliken "Lager".
Antalsfältet i inmatningsdialogen sätts alltid fokus även om fält i huvudet är aktiverade
Med hjälp av systembeloppet kan man varna för inmatning av för stora antal (oftast att man scannat in ett EAN-Nr i antal). När angivet antal överskrids får användaren
en varning.
Anger om beställningspunkter och beställningskvantitet ska visas i prisfråga webstock.
Markeras om man vill visa leverantörens artikelnummer på utleveransraderna,.
Öppnar upp listbox med aktuella mottagare. Funktionen aktiveras endast om flaggan "Byte av mottagare på utleveranshuvud" är satt.
Används för att välja det tema som skall föreslås med automatik vid visning av resultat i PENGVIN Explorer. Temat kan alltid ändras när man arbetar med dialogerna.
Används för att välja bakrundsfärg på de nyskapade PENGVIN Explorer-dialogerna.
Används för att välja bakgrundsfärg på grundfönster.
Sökväg till PengVin.WPF som används för att visa vissa nyare formulär t ex PENGVIN Explorer och Registrering av inventeringstransationer.
Sökväg till den server där webbtjänsten för PENGVIN.WPF finns.
Sökväg för tjänsten till nya PengVin