Utskriftslayouter

Dialog för underhåll av utskriftslayouter används för att definiera hur PENGVINS rapporter skall se ut och var de ska skrivas ut. Det finns möjlighet att förändra viss information på dokumenten. Den mesta informationen  baserar sig på information från tabeller och är ofta ett resultat av en transaktion eller process. Bakom kulisserna sker en hel del  som hanteras av programmet. Denna typ av information kan man inte påverka.

 

Viss information kan man ange var den skall hamna på utskriften. De standardrapporter som levereras med PENGVIN ligger inne i själva programmet och kan styras via de val som finns i dialogbilden. Om man vill göra förändringar i designen kan man göra det i externa rapporter som då anropas och underhålls i en öppen fil; Pengrap32.mdb (Access-rapporter) och motsvarande förändringar för RS-rapporter görs i rapporterna som ligger i en separat mapp. Utskrifts-informationen hämtas då från en externt definierad layout, vilket anges genom att markera rutan för "Egen Layout" och sökvägen anges som systemreferenser, se nedan. Den typen av rapporter omfattas inte av uppgraderingar från PENGVIN, utan användaren måste själv underhålla dessa.

 

Utskriftstyp

Grundtanken är att man utgår från ett grunddokument, en utskriftstyp. Till exempel ordererkännande, faktura eller plockunderlag

Beskrivning

Man anger en beskrivning och väljer en layout. Layouterna är kopplade till utskriftstyper, vilket innebär att du får upp de layouter som är möjliga att använda. Informationen hos en faktura innehåller exempelvis sådan information som betalningvillkor och en totalsumma, vilket inte är relevant på ett plockunderlag.

Layout

Ange den layout som ska användas.

Om rapport-utskriften skall ske via en egendefinierad rapport, måste dessa förändringar göras i den externa PENGVIN-filen pengrap32 (för accessrapporter), som nämnts tidigare. Motsvarande förändringar för RS-rapporter görs i rapporterna som ligger i en separat mapp. Utskrifts-informationen hämtas då från en externt definierad layout, vilket anges genom att markera rutan för "Egen Layout" och sökvägen anges som systemreferenser, se nedan.

Prefixhantering används inte för RS-rapporter utan för dem anges rapportens faktiska namn som layout, t ex  PV_FOLJESEDEL för följesedel.

Räntefakturan använder RS-rapporten PV_Faktura

Kravbrevet använder RS-rapporten PV_Kravbrev

Avisering avbetalning använder RS-rapporten PV_Faktura

Rapporttyp

Här väljer man om det ska vara Access- eller rapportserverbaserade rapporttyper. Om rapportserver väljs öppnas ytterligare fält (Mapp för arkivering av utskriftskopia som PDF-fil och Bilagstyp för länkning av arkivfil som bilaga), se nedan.

Access - avänds vid access-rapporter

Rapportserver - används vid RS-rapporter

TCP-skrivare - används för etikettutskrift via HTTP

Processerver - används för att styra en RS-rapport till en processerver

Processerver

Här anges den processerver som skall användas vid utskrift via processerver. Väljer man <Standardvärde> i Processerver finns det två systemreferenser systemet använder i följande ordning: 1. "Normal process-server för utskrifter" 2. "Normal process-server". Fältet ”Processerver” blir redigerbart när rapporttypen är angiven till ”Processerver”.

Skrivare

De skrivarval som är tillgängliga är de skrivare som definierats i det aktuella nätet och som är tillgängliga för den klient som PENGVIN startats på.

Om man väljer <standard> när man använder sig av rapporttypen "processerver" används skrivaren som angetts i systemreferensen "Standardskrivare process-serverutskrifter".

Egen layout

Rutan markeras om egen layout används.

RS-rapporter

Om layouten avser en RS-rapport hämtas rapporten på den plats som angetts i systemreferensen "http-adress till rapport-server Egna rapporter"

Access-rapporter

Om layouten avser en Access-rapport hämtas rapporten på den plats som angetts i systemreferensen "Sökväg till extern rapport-mdb".

 

Antal

Här anges det antal man önskar få utskrivet.
Om man väljer fler än ett exemplar av fakturautskrift kommer samtliga exemplar (enligt regelverket) att betraktas som originalfaktura oavsett hur många exemplar man i utskriftslayouten har valt att det skall skrivas ut vid faktureringstillfället. Omutskrift av faktura vid senare tillfälle får "stämpeln" KOPIA.

Skrivarfack

Används för generell fackhantering, dvs ej användarstyrd.  

Ange vilket fack dokumentet ska skrivas ut från. 0 avser standardfacket på skrivaren.

Pris

Det finns möjlighet att välja olika pristyper på dokumentet. Exempel:


I listboxen visas också samtliga upplagda prislistor. Denna variant kan användas t ex om man vill presentera ett annat pris på följesedeln än vad kunden i verkligheten betalar. Det kan t ex vara så att vår kund jobbar med återförsäljare, som i sin tur skall presentera följesedeln för en slutkund/konsument. I själva verket kanske vår kund har nån form av rabatt som inte konsumenten skall få del av och i dessa fall lägger man upp en separat prislista med ”konsumentpris”. Denna prislista väljs sedan för "Visning av pris" och vid utskrift av följesdel hämtas priser från aktuell prislista.

 

Hantering

Hantering anger hur rapporten skall hanteras, t ex utskrift till skrivare eller till PDF. De fall där man väljer Ingen utskrift kan vara då man vill att dokumentet ligger till grund för ett fax, ett e-mail o s v.

Firmanamn

Firmanamn kan skrivas ut på dokumentet. Man kan här välja att ange undantag från vad som angivits på systeminställningen (flagga) (Utskrift av firmanamn på dokumenthuvud (grupp Utskrifter)). I originaldokumenten skrivs de ut uppe i vänstra hörnet. Informationen hämtas från bolagsregistret.

 

<Styrs av systemflagga>

Om systeminställningen (flaggan) "Utskrift av firmanamn på dokumenthuvud" (grupp Utskrifter) är markerad skrivs firmanamn från bolagsregistret, annars sker ingen utskrift.

Ingen utskrift

Om man har förtryckta papper med namn eller logotyp (specialanpassad rapport) väljer man "Ingen utskrift".

Skriv ut (Text)

Firmanamn från bolag skrivs ut.

Skriv ut logo från fil (Logo.gif)

På RS-rapporterna har man möjlighet att få företagets logotyp utskriven. Man placerar logotypen där övriga reporting services-rapporter ligger (sökvägen syns i Systemreferenser - miljö: ”http-adress till rapport-server Standardrapporter”) och döper om den till logo.gif.

Skriv ut logo från klientregister

Logotyp skrivs ut och hämtas från klient-/bolagsregistret.

 

Skriv ut logo från lagerregister

Det går att på RS-rapporterna offert, ordererkännande, följesedel, kvitto, leveransbesked, leveranspåminnelse och beställning välja logotype från lager. Logotypen kan vara av jpg-, gif- och pdf-format.

På order och offert är det orderläggande lager som styr logotypen, på beställning och leveranspåminnelse är det beställande lagret som styr vilken logotype som skall skrivas ut. Logotype på kvitto och följesedel styrs av levererande lager.

Logotyperna läses in i lagerregistret med hjälp av ett script, kontakta din PENGVIN-konsult för hjälp.

 

Adress

Man har möjlighet att välja om adressfältet skall skrivas ut till vänster eller höger på beställning, fakturor, följesedlar, ordererkännande, offerter och beställningar som är av RS-typ.

Sidfot

Anger om sidfot med företagsuppgifter för inloggad klient skall skrivas ut på dokument. Man kan här välja att ange undantag från vad som angivits på systeminställningen (flagga) (Utskrift av sidfot). Vissa väljer att ha förtryckta papper med adressuppgifter och då väljer man här "Ingen utskrift".

På kontantkvitto kan man dessutom välja om adressuppgifterna i sidfoten skall hämtas från lager- eller bolagsregister.

Sortering

Fältet och funktionen är bara aktiv för plockunderlag (RS-rapport) där man har möjlighet att ange vilken sorteringsordning (lagerplats, orderpositionsnummer (ej radnummer) eller benämning) som plock ska skrivas ut i.

På enskild order kan man ange annan sorteringsordning än den som angetts här i registret för utskriftslayouter.

Radprofil

Talar om hur raden ska se ut. En radprofil går att använda på flera olika dokument.

Slutrader

Läggs till för de olika layouterna på faktura, följesedel, ordererkännande och beställning.

 

Man kan ha flera olika alternativ av fakturor, följesedlar o s v upplagda. Man anger en som standardlayout och kan sedan på enskild kund lägga alternativ om just denna kund har önskemål av annat utseende än standardlayouten. Se respektive avsnitt om detta.

 

I slutrader på RS-rapporterna orderdokument (offert, ordererkännande och ändrat leveransbesked), följesedel, faktura och beställning kan man lägga in uppgifter från säljarregister. Uppgifterna hämtas från säljaren på ordern. Platsen där informationen skall ligga i texten markeras med "hakparentes".

[SALJARE_NAMN]

[SALJARE_TELEFON]

[SALJARE_EPOST]

 

Standardtext

I referensregistret för utskriftslayouter finns det möjlighet att ange en referens till en standardtext som bildar slutrader på dokumentet. Standardtexter kan definieras i ett separat referensregister och ”återvinnas” på flera utskriftslayouter. Möjligheten att lägga in en slutradstext direkt på utskriftslayouten finns också. I de fall man anger både en slutradstext och hänvisar till en standardtext kommer båda texterna att skrivas ut som slutrader på dokumentet.

 

Standardtexter läggs upp i ett referensregister som heter "Standardtexter" (Huvudmeny - Referensregister - Övrigt - Standardtexter).

 

Slutrader på annat språk

När man använder tekniken mad standardtexter har man även möjlighet till automatisk hantering av språkberoende texter på sina dokument. Texten kan användas på samtliga rapporter som har sluttext och är av RS-typ.

 

I tabellen T_TEXTER_SPRKOD kan man definiera texter på olika språk knutet till det TEXTID som även är knutet till utskriftslayouten. Även här kan man lägga in uppgifter från säljarregistret.

 

Vid utskrift av dokument känner systemet av kundens språkkod och hämtar aktuell text för denna.

 

 

Om man angivit rapporttyp till Rapportserver visas ytterligare två fält

 

Mapp för arkivering av utskriftskopia som PDF-fil

Om man väljer Rapportserver skapas det alltid en PDF-fil. Vill man spara en kopia av den anges mappen där den ska sparas i Mapp för arkivering av utskriftskopia som PDF-fil. Om man inte anger något i fältet tas filen bort.

 

Bilagstyp för länkning av arkivfil som bilaga

Här väljer man den typ av fil som ska länkas till rapporten, t ex faktura. De olika bilagstyperna läggs upp i referensregistret Bilagstyper (Huvudmeny - Referensregister - Övrigt - Bilagstyper).

 

Om man t ex länkar en faktura kan man sedan hitta den under en egen flik i dialogen Visa faktura.

Knyta utskriftslayouter

I kund- och leverantörsregistret finns en flik som är avsedd för att knyta unika rapporter. Exempel från kundregistret.

 

Dokumenttyp

Här visas de rapporter som är relevanta för det aktuella registret. Ovan visas möjligheter då man är inne i kundregistret.

Utskriftslayout

Här visas de layouter som är tilldelade den aktuella kunden/leverantören. Dessa tilldelningar överstyr vad som är inställt som förutbestämd rapport för rutinen. Exempelvis om det på raden Faktura är tomt i kolumnen Utskriftslayouter, så används standardlayouten. Om man vill att kunden skall ha en annan layout dubbelklickar man på dokumenttypen och väljer en annan layout.

Hanteringsprofil 1, 2 och 3

Denna kolumn anger hur dokument skall hanteras (distribueras). Om kunden exempelvis skall ha en specifik hantering av ordererkännande via mail, så visas den profil som hanteras mailet med korrekt adress mm (se mera under rubriken elektroniska dokument). Man har möjlighet att ange upp till tre hanteringsprofiler.

Dokumentprofiler

Dokumentprofiler beskrivs mer ingående under avsnittet elektroniska dokument. I vårt exempel använder vi dialogen till att ange:

Kuverteringskoder

OMR

På fakturans sidfot skrivs kuverteringskoder i standardformatet OMR ut. Grundfunktion OMR kuverterar automatiskt brev där antalet sidor i dokumentet varierar. Med OMR-kod kan man styra innehållet i varje brev och OMR ger större flexibilitet i och med möjligheten att kundanpassa varje brev och säkerställer även innehållet i brevet

 

Språkhantering

Översättningstabell

Etikettnamn

I stället för att göra egna rapporter till utländska kunder/leverantörer kan man lägga in översättningar i tabellen S_LABEL. Engelska, norska och svenska finns redan i tabellen.
RS-rapporterna hämtar då aktuella ord till de etikettnamn man valt och med hänsyn till kundens/leverantörens språkkod.

(Det finns i dagsläget ingen funktion för att styra språkkod via fakturakundnummer, dvs det är kundnumret som styr språket oavsett vilket fakturakundnummer som används.)

 

Kopiera namnet från "Labelid" till en egen rad, ange språkkod i "Sprkod" och skriv önskad text i "Labeltext".

 

 

Om översättning saknas skrivs istället labelid ut, vilket gör att det blir lätt att själv se vilket labelid som ligger var om man skriver ut en provrapport, dvs en vanlig RS-rapport med en kund som har annan språkkod än standard. I exemplet har kundner språk "NOR".

 

Ingen översättning

 

Benämning

Produktbenämning

Man kan hantera produktbenämningar på annat språk så att dessa med automatik skrivs på beställningar till utländska leverantörer och/eller dokument till utländska kunder.

I tabellen ARTIKLAR_ALTERNATIVBEN registreras de benämningar som är aktuella. När språkkoden på leverantören/kunden matchar ett produktnummer med samma språkkod i tabellen byts benämningen på beställningen/kunddokumentet ut. Notera att språkkoden är tvåställig, dvs EN för engelska. Om man har annan kod för engelska i språkregistret måste detta ändas. Kom också ihåg att välja om språkkoden på aktuella leverantörer/kunder. Beställningar/inköpsunderlag som är skapade före 4.23.1 sp3 kan ha fel/sakna språkkod (men detta kan åtgärdas via access)