Funktionen för ROT-avdrag kan i dagsläget bara hanteras via utleveransregistreringen. Det går givetvis bra att registrera de produkter som ligger till grund för ROT-avdraget i order, men själva ROT-avdraget görs via utleveransen.
För att kontrollera vad som berättigar till ROT-avdrag, se Skatteverkets hemsida (klicka på bilden nedan).
När man kopierar en utleverans innehållande ROT-avdrag tas raden för ROT-avdrag bort. Vill man göra ROT-avdrag för den nya utleveransen registrerar man ROT-produkten igen.
Produkttypen anges till "ROT-tjänst" om produkten skall kunna användas för rotavdrag. Produkten beter sig som en vanlig tjänst-produkt i de fall rotavdrag inte utnyttjas vilket gör att man kan använda en och samma produkt vid debitering av arbete oavsett om rotavdrag skall utnyttjas eller inte. (Produkten måste vara kodad som ROT-tjänst).
Ingen varuleverans
Ange valfritt produktnummer, gärna något som användaren lätt kommer ihåg, t ex ROT.
Försäljningskontering av ROT-avdrag görs på försäljningskontot trots att varuraden ligger kodad som momsfri, dvs momskod=0. Finns det försäljningskonto på ROT-avdragsprodukten används det kontot, om det saknas på produkten hämtas ordinarie försäljningskonto från konteringsregelverket. (Systemet kontrollerar i systemreferensen "ROT-avdrag produktnummer" vilket produktnummer som används vid ROT-avdrag.)
Produkttypen anges till "Kostnad".
Anges till 0 (momsfritt)
Ingen varuleverans
Ange den vanligast förekommande arbetstypen här, så föreslås den med automatik vid registrering. Denna typ har man alltid, vid behov, möjlighet att ändra vid försäljningstillfället. Typerna finns redan upplagda i systemet och kan inte ändras.
Ange den procentsats ROT-avdraget medger. I dagsläget (2017) är den aktuella procentsatsen 30.
Ange det produktnummer på vilket ROT-avdraget skall ske, i exemplet ovan "ROT" (som är produkt"nummer")
Skapar fil med ansökan om ROT-avdrag till skatteverket. Detta kan ske först när kunden har betalat sin faktura eller direkt vid kontant betalning. Statusen skall vara "Ansökan ej inskickad" och det skall finnas ett betalningsdatum. Filen sparas på den plats som man angett i systemreferensen. Filen laddas sedan upp manuellt till skatteverket.
Funktionen för ROT-avdrag kan i dagsläget bara hanteras via utleveransregistreringen. Det går givetvis bra att registrera de produkter som ligger till grund för ROT-avdraget i order, men själva ROT-avdraget görs via utleveransen.
Se också vår guide om ROT-hantering.
När man registrerar en utleverans för en kund som önskar utnyttja sitt rotavdrag avslutar man med att registrera det produktnummer man har valt ut för rotavdrag (t. ex. vara ”ROT”). Systemet känner av att man anger det produktnummer som är uppsatt som systeminställning (referens) för rotavdrag. Avdragsbeloppet beräknas automatiskt baserat på dokumentets ingående produkter med produkttyp = ”ROT-tjänst” och systembelopp med procentsats för rotavdrag.
I samband med att produktnummer "ROT" registrerades räknar systemet ut hur många kronor som skall dras av för rotavdrag. De produkter som ingår i beräkningen är de som i produktregistret är kodade med produkttyp "ROT-avdrag" och som är registrerade på utleveransen FÖRE man registrerat rotavdragsprodukten (i exemplet "ROT" på rad 4). Beloppet beräknas på det verkliga försäljningsvärdet inklusive moms.
Om man registrerar fler produkter som är rotberättigande EFTER att man registrerat rotavdraget (prodnr ROT) kommer dessa inte med automatik att räknas med i rotavdragssumman. En finess med detta är att man kanske inte vill utnyttja rotavdrag fullt ut, då registrerar man produkterna man inte vill göra rotavdrag på EFTER rotavdragsprodukten.
Vill man att alla rotberättigade produkter skall räknas med slår man på nytt in produkten för rotavdrag (ROT). Då tas den första bort och en ny läggs till med ny beräkning på samtliga berättigade rader.
När man registrerar rotavdragsproduktraden ("ROT", rad 4) visas ytterligare funktionsrader där man fyller i uppgifter som är obligatoriska att skicka till skattemyndigheten.
Beteckningen på den aktuella fastigheten för vilken man yrkar rotavdrag. Max antal tecken är 50.
Föreslår den typ av arbete man angett i systeminställningar men detta kan ändras vid behov genom att ange siffran enl nedan.
1 - Bygg
2 - El
3 - Glas & Plåt
4 - Mark & Dränering
5 - Måleri & Tapetsering
6 - VVS
Avdrag 1 personnr
Ange personnummer för den person som rotavdrag skall sökas för. Det finns en kontoll som inte godkänner felaktigt inmatat personnummer. Personnumer kan scannas in (både streck- och QR-kod fungerar).
Systemet föreslår det uträknade beloppet från produktraden men man har möjlighet att lägga ett annat belopp:
Lägre belopp - Om man anger ett lägre belopp skickas detta lägre belopp till skattemyndigheten för avdragsansökan. Det kan ju vara så att personen ifråga inte har rätt till det högsta uträknade värdet då denne har utnyttjat rotavdrag tidigare under året.
Högre belopp - Om man anger ett högre belopp därför att man tror att arbetskostnaden (antalet timmar) kommer att vara högre när arbetet slutförts kommer ansökan till skattemyndigheten innehålla detta högre beloppet under förutsättning att det inte överstiger 30 % (2017) av arbetskostnaden.
Vid utskrift av följesedel/kvitto som innehåller rotavdrag hämtas information från utleveransen.
MV23018:5
Försäljningskontering av ROT-avdrag görs på försäljningskontot trots att varuraden ligger kodad som momsfri, dvs momskod=0. Finns det försäljningskonto på ROT-avdragsprodukten används det kontot, om det saknas på produkten hämtas ordinarie försäljningskonto från konteringsregelverket. (Systemet kontrollerar i systemreferensen "ROT-avdrag produktnummer" vilket produktnummer som används vid ROT-avdrag.)
(Huvudmeny - Stödrutiner - Rapportering till myndigheter - Hantera ROT-avdrag)
För information om hur man hanterar/ändrar PENGVIN Explorer-fönster, se avsnitt Anpassa skärmutseende
I de fall ansökan inte skulle beviljas gör man en manuell tilläggsdebitering till slutkunden.
På den produkt man använder för avdraget lägger man in ett balanskonto för utestående ”rotfodringar” mot Skatteverket. Det är sedan mot detta konto man bokför pengarna från Skatteverket. Det blir då enkelt att stämma av saldot på detta konto mot öppna rotärenden.
Avdragsprodukten kommer att filtreras bort när man skapar försäljningsstatistik i alla fall utom där man anger att statistiken skall omfatta just detta produktnummer.
Se också vår guide om ROT-hantering. Avsnitt 8 visar tilläggsdebitering.
I dialogen får man en tydlig överblick över de ROT-avdrag som gjorts. Dialogen är utvecklad med WPF-teknik, vilket gör att man själv kan anpassa vissa delar av dialogen. Man kan kan t ex gruppera, sortera och filtrera de olika kolumnerna. De fält som är ändringsbara är vita medan de låsta fälten är gröna. Bakom dokumentnumret döljer sig en meny som man får fram genom att högerklicka på fältet.
Knappar
Refresh, hämtar data på nytt, dvs uppdatera resultatet/databladet.
Justera. Används för att ändra dialogens förutsättningar, t ex lägga till eller ta bort fält.
Spara inställning datablad - Sparar inställningar för enskild användare och påverkar ingen annans datablad.
Spara grundinställning datablad - Används om man på egna bolaget vill ha en grundinställning som skiljer sig från PengVins. Denna grundinställning gäller då för alla användare som inte själva sparat en egen inställning. Detta alternativ syns bara om man i användarregistret har behörighet att utföra dessa inställningar.
Standardinställning datablad - Återställer databladet till standard som kan vara antingen PengVins original eller företagsinställning.
Ta bort grundinställning datablad - Används om man på egna bolaget vill ta bort den grundinställning man gjort, som skiljer sig från PengVins. Detta alternativ syns bara om man i användarregistret har behörighet att utföra dessa inställningar.
När man sparat ändringar i datablad är knappen grön och visar på så sätt tydligt att förändringar är gjorda.
Print. Skriver ut aktuellt resultat
Överför resultatet till Excel
Öppnar PENGVIN-manual. Om hjälpavsnitt saknas till aktuell dialog öppnas
hjälpen i huvudmenyn.
Skapar fil med ansökan om ROT-avdrag till skatteverket. Detta kan ske först när kunden har betalat sin faktura eller direkt vid kontant betalning. Statusen
skall vara "Ansökan ej inskickad" och det skall finnas ett betalningsdatum. Filen sparas på den plats som man angett i systemreferensen "Sökväg för XML-fil (Rotavdrag Skatteverket)".
Filen laddas sedan upp manuellt till skatteverket.
De fält där det döljer sig en meny vid högerklick har en blå ram runt fältet och svart text. Om det dessutom döljer sig en visningsdialog som öppnas via dubbelklick är texten blå.
De fält som har blå text är länkade till en visningsdialog och för att komma dit dubbelklickar man på numret. Om det dessutom döljer sig en meny vid högerklick har fältet en blå ram runt.
(MV2020:11) I de datablad som innehåller länkar kan man också trycka [enter] för att öppna/starta länken om fokus finns i fältet. Man kan därefter pila sig upp/ner till nästa länk och trycka [enter] för att öppna en ny länk. Tidigare gick det bara att starta/öppna med dubbelklick.
Visar (U) följesedels-, (X) underlags- eller (K) kvittonummer. Man kan högerklicka på dokumentnumret och välja att visa aktuellt dokument i skärmen. Numret är länkat till dialogen för "Visa utleverans" (dubbelklick).
Datum då utleveransen gjordes.
Typ av arbete som utförts:
Bygg
El
Glas & Plåt
Mark & Dränering
Måleri & Tapetsering
VVS
Beteckningen på den aktuella fastigheten för vilken man yrkar rotavdrag.
Personnummer för den person som rotavdrag skall sökas för. Det finns en kontoll som inte godkänner felaktigt inmatat personnummer.
Systemet har på utleveransen föreslagit det uträknade beloppet från produktraden men man har möjlighet att ange ett annat belopp:
Lägre belopp - Om man anger ett lägre belopp skickas detta lägre belopp till skattemyndigheten för avdragsansökan. Det kan ju vara så att personen ifråga inte har rätt till det högsta uträknade värdet då denne har utnyttjat rotavdrag tidigare under året.
Högre belopp - Om man anger ett högre belopp därför att man tror att arbetskostnaden (antalet timmar) kommer att vara högre när arbetet slutförts kommer ansökan till skattemyndigheten innehålla detta högre beloppet under förutsättning att det inte överstiger 30 % (2017) av arbetskostnaden.
Ansökan nekad/delvis nekad - Om skatteverket nekar hela eller delar av beloppet ändras beloppet på personen.
Personnummer för den person som rotavdrag skall sökas för. Det finns en kontoll som inte godkänner felaktigt inmatat personnummer.
Systemet har på utleveransen föreslagit det uträknade beloppet från produktraden men man har möjlighet att ange ett annat belopp:
Lägre belopp - Om man anger ett lägre belopp skickas detta lägre belopp till skattemyndigheten för avdragsansökan. Det kan ju vara så att personen ifråga inte har rätt till det högsta uträknade värdet då denne har utnyttjat rotavdrag tidigare under året.
Högre belopp - Om man anger ett högre belopp därför att man tror att arbetskostnaden (antalet timmar) kommer att vara högre när arbetet slutförts kommer ansökan till skattemyndigheten innehålla detta högre beloppet under förutsättning att det inte överstiger 30 % (2017) av arbetskostnaden.
Ansökan nekad/delvis nekad - Om skatteverket nekar hela eller delar av beloppet ändras beloppet på personen.
Visar det belopp som dragits av för ROT på följesedel/kvitto.
Visar skillnaden mellan ROT-avdrag på faktura/kvitto minus summan av belopp1 och belopp2.
Visar vad som hänt med ansökan till Skatteverket:
0. Ansökan ej inskickad
1. Ansökan inskickad
2.Ansökan beviljad
3. Ansökan nekad
4. Tilläggsdebitering skapad
5. Tilläggsdebitering
6. Ärendet avslutat
Visar fakturanummer om följesedeln är fakturerad. Numret är länkat till dialogen för "Visa faktura" (dubbelklick).
Visar fakturadatum om följesedeln är fakturerad.
Visar betalningsdatum om fakturan är betald.
Referensperson från utleveransen.
Telefon- eller mejladress från utleveransen.
Kundnummer. Numret är länkat till dialogen för "Visa kund" (dubbelklick).
Kundens namn
Leverans - Högerklicksmeny
Visa kvitto/följesedel
Visar dokumentet i eget fönster i dialogen.
Se också vår guide om ROT-hantering. Avsnitt 8 visar tilläggsdebitering.
Funktionen för att skapa tilläggsdebitering går att köra när beloppet i kolumnen "ROT-Diff" är större än 0 och när statusen inte är "Tilläggsdebitering skapad". Raden får med automatik status "Tilläggsdebitering skapad" när man skapar tilläggsdebitering och det skapas då ett utleveransunderlag som läggs i eget användarurval. Om man av någon anledning behöver göra en ny tilläggsdebitering, t ex för att man av misstag rensat sitt utleveransurval, ändrar man status på raden och kör kommandot på nytt.
På det skapade utleveransunderlaget debiteras kunden på samma produktnummer, i exemplet "ROT", som själva ROT-avdraget gjordes (systemreferens) men benämningen ändras med automatik till "Ej godkänt ROT-Avdrag". Hänvisning sker också till den ev faktura, följesedel eller det kvitto som ROT-avdraget gjordes på. I fältet "Ursprung" visas vilket följesedelsnummer som ROT-avdraget gjordes på.
I dialogen för "Visa utleverans" finns en klickbar länk till det följesedelsnummer som ROT-avdraget gjordes på.
När man trycker på knappen skapas en fil av de ROT-avdragsrader som har status "Ansökan ej inskickad" och det skall finnas ett betalningsdatum (kontant betald eller fakturabetalning). Filen sparas på den plats som man angett i systemreferensen "Sökväg för XML-fil (Rotavdrag Skatteverket)". Filen laddas sedan upp manuellt till skatteverket.
Status
När pengarna kommit in från Skatteverket (eller när kunden betalt in tilläggsdebitering) byter man till status "6. Ärendet avslutat".