Funktionen är ännu bara utvecklad för utleveransregistrering och används då vissa kunder har ett avtal att enskilda individer får en ”tidsbegränsad ranson” för köp av vissa typer av varor. Ett av det vanliga fallet för detta är att enskilda personer hos kunder får ett utrymme i kronor för köp av t ex kläder och skor under ett år. Denna ”Ranson” kan gälla ett helt kundnummer, för utvalda Mottagarnummer på kund eller för en viss användare. Funktionen använder de två registren i produktsortiment och ransonregister.
(MV2020:4)
Funktionen för spärr/varning om ranson har överskridits har nu kopplats på även i orderregistreringen. När man tar bort en orderrad kalkyleras uppgifter om ransonutnyttjande om.
För information om hur man hanterar/ändrar PENGVIN Explorer-fönster, se avsnitt Anpassa skärmutseende
(Huvudmeny - Referensregister - Produkt - Produktsortiment)
Här definierar man vilka produkter som ingår i ett sortiment samt ev. specialhantering vid försäljning av dessa produkter. Innehållet kan definieras på begreppen produkt, produktgrupp, logiknummer, katalogid eller produktnyckeltyp. Vid produktgrupp eller logiknummer kan man definiera intervaller.
För mer info om hantering av sortiment se avsnitt Produktsortiment.
(Huvudmeny - Referensregister - Kunder - Ransoner)
Det är ransonregistret som knyter ihop den part som tilldelats en ranson med ett definierat sortiment. Respektive post i ransonregistret har ett unikt ransonid som sparas på utleveransrader där ransonen utnyttjas.
Hämta data, dvs uppdatera resultatet/databladet.
Justera. Används för att ändra dialogens förutsättningar, t ex lägga till eller ta bort fält.
Spara inställning datablad - Sparar inställningar för enskild användare och påverkar ingen annans datablad.
Spara grundinställning datablad - Används om man på egna bolaget vill ha en grundinställning som skiljer sig från PengVins. Denna grundinställning gäller då för alla användare som inte själva sparat en egen inställning. Detta alternativ syns bara om man i användarregistret har behörighet att utföra dessa inställningar.
Standardinställning datablad - Återställer databladet till standard som kan vara antingen PengVins original eller företagsinställning.
Ta bort grundinställning datablad - Används om man på egna bolaget vill ta bort den grundinställning man gjort, som skiljer sig från PengVins. Detta alternativ syns bara om man i användarregistret har behörighet att utföra dessa inställningar.
När man sparat ändringar i datablad är knappen grön och visar på så sätt tydligt att förändringar är gjorda.
Print. Skriver ut aktuellt resultat
Överför resultatet till Excel
Knappen används för att ta bort en ranson. Man ta bort flera ransoner
samtidigt genom att välja dem:
Välja rader i en följd
Klicka på första raden som skall väljas, hålla ner shift-tangenten och klicka sen på sista raden som skall väljas. Klicka på knappen "Ta bort valda ransoner".
Välja rader som inte ligger i en följd
Klicka på första raden som skall väljas, hålla ner ctrl och klicka på övriga rader som skall väljas. Klicka
på knappen vid "Ta bort valda ransoner"
Används för att öppna alla undergrupper i huvuddialoger och i grupperade datablad.
Används för att stänga alla undergrupper i huvuddialoger och i grupperade datablad.
Visar dialog-/orderhuvud
Visar flikar/orderrader
Visar båda avsnitten (huvud och flikar/rader)
Öppnar PENGVIN-manual. Om hjälpavsnitt saknas till aktuell dialog öppnas
hjälpen i huvudmenyn.
Visar relaterade dokument, dvs alla dokument som belastar aktuell ranson.
Nummer sätt med automatik av systemet
Välj ett fördefinierat sortiment (läggs upp i sortimentsregistret). Om man högerklickar på sortimentet får man fram två val där man kan välja att titta på vilka produkter som ingår i sortimentet eller redigera sortimentet. Det går inte att lägga upp ett helt nytt sortiment denna vägen, det görs via sortimentsregistret.
Ange det kundnummer för vilken sortimentet avses. Gäller ransonen hela kundnumret anges inte mottagare eller person.
Ange mottagarnummer om ransonen endast avser viss mottagare på kundnummer. Gäller ransonen hela kundnumret anges inget mottagarnummer.
(MV2020:5) När man högerklickar i fältet får man upp en dialog där man kan välja mottagare.
Mottagarens namn
Ange personid (från kundregistrets flik "Kontakter") om ransonen endast avser viss person på kundnumret. Gäller ransonen hela kundnumret anges ingen person.
Prioritetsordning då ranson hämtas
1 - Person
2 - Mottagare
3 - Kund
Personens namn. Om man högerklickar i fältet kan man få fram ytterligare en dialog där man kan välja att skapa ranson på en eller flera personer samtidigt.
Man väljer kunder genom att klicka på den första, hålla nere [Shift] eller [Ctrl] och klicka på den sista/de poster man vill ha. Därefter trycker man på "Skapa ranson på valda personer". Systemet skapar då en ransonpost per person och tar med sig uppgifter från den posten man utgick ifrån.
Personens namn
Ange högsta belopp som ransonen avser. Beloppet anges exklusive moms (netto).
Visar värdet på tidigare uttag (netto) på ransonen. Räknas med automatik på de utleveranser (både följesedlar, kvitton och underlag) som gjorts. Uppdateras vid utleverans.
Visar hur mycket som återstår av ransonen.
Startdatum för ransonen
Slutdatum för ransonen
(MV2020:4)
Styr vad som skall ske med ordern när ransonen överskrids.
N: Grön markering på meddelande, bara information
V: Gul markering på meddelande, varnar att ranson överskridits
S: Röd markering på meddelande, spärr om ranson överskridits.
I tidigare versioner (före MV2020:4) visas bara information om ransonen, ingen spärr eller varning sker oavsett vilken bokstav man anger.
Styr vad som skall ske med utleveransen när ransonen överskrids.
N: Grön markering på meddelande, bara information
V: Gul markering på meddelande, varnar att ranson överskridits
S: Röd markering på meddelande, spärr om ranson överskridits.
Visar relaterade dokument, dvs alla dokument som belastar aktuell ranson.
Visar om ransonen är aktiv eller inte
Om man högerklickar på sortimentet får man fram två val där man kan välja att titta på vilka produkter som ingår i sortimentet eller redigera sortimentet. Det går inte att lägga upp ett helt nytt sortiment denna vägen, det görs via sortimentsregistret.
Om man till produktsökningurvalet har selekterat fram de produkter man vill ha i sitt produktsortiment kan man hämta det urvalet genom att klicka på "Från urval". Då läggs samtliga rader som man har i sitt produkturval i aktuellt sortiment.
Om man klickar på "Till urval" läggs de sortimentsrader (produkter) med radtyp "Produktnr" i eget produkturval och man kan därefter från produkturvalet arbeta vidare med produkterna, t ex skriva ut etiketter.
Beskriver vilken typ av information som ligger i nästa kolumn "Refid". Kan vara produkt- eller produktgruppsnummer, nyckeltyp (produktnyckel), logiknr eler katalogid.
Beroende på vilken radtyp det är (kolumnen till vänster) innehåller den ett produkt- eller produktgrupppsnummer, en nyckeltyp, ett logiknummer eller ett katalogid.
Beskrivning hämtas beroende på vilken radtyp det är. Kan vara produkt- eller produktgrupps benämning eller namn på produktnyckel.
Man kan redigera benämningsfältet för sortimentrad. Denna beskrivning sparas i ransonregistret och det kan vara användbart t ex om man använder sig av olika intervall för produktgrupps- eller logiskt nummer eftersom systemet då inte sätter någon beskrivning/benämning med automatik.
Om tilläggsgrupp angetts (väljs ur listboxen) läggs produkterna i denna grupp med automatik till den produkt där tilläggsgruppen är kopplad, på just den kund som produktsortimentet är kopplat. Denna tilläggsgrupp överstyr den ev tilläggsgrupp som finns på produkten i produktregistret.
Inmatningsfältet används för att lägga till nya produkter i aktuellt sortiment. Man registrerar man produkt- eller produktgruppsnummer utan extra inmatningstecken.
Vill man ange en nyckeltyp, ett logiknummer eller ett katalogid inleder man inmatningen med ett +
När man trycker <enter> efter ett värde som inleds med + hamnar detta på en rad i databladet och man kan därefter välja vilken radtyp som avses.
För att ta bort produkt ur sortimentet, klicka i aktuell produktrad och klicka därefter på knappen med papperskorg.
Öppnar fönster som visar vilka produkter som ligger i aktuellt sortiment. Detta är endast en visningsdialog. Ingen förändring, borttagning, tillägg kan göras i detta fönster. Har man i sortimentet definierat t ex en produktgrupp så visas i denna dialog samtliga produkter som tillhör den produktgruppen.
Det finns i registret för tilläggsgrupper möjlighet att lägga upp en valfri text som läggs på utleveransen i samband med att tilläggsgruppen läggs på/väljs.
För mer info om tilläggsgrupper, se avsnitt Tilläggsgrupper.
Vid registrering av utleverans sker kontroll om kund, mottagare eller användare omfattas av en ranson och i sådant fall visas detta som en infotext. Texten visar utnyttjat och kvarstående belopp (exkl. moms).
På registrerad rad som innehåller produkt som ingår i ranson visas information i detaljinfon.
I de fall man har överskridit vad ransonen tillåter, och man i ransonregistret satt V för varning, blir denna infotext ”gul” och varnar för överskriden ranson, men utleveransen kan ändå sparas som följesedel.
I de fall man har överskridit vad ransonen tillåter, och man i ransonregistret satt S för spärr, blir denna infotext ”röd” vilket leder till att utleveransen inte kan sparas som följesedel.
Om ransonen hänvisar till en tilläggsgrupp kommer utleveransen kompletteras med de tillägg eller val som finns definierade i tilläggsgruppen. I exemplet ovan är tilläggsgruppen "MB Textiltryck" kopplad till aktuell ranson på kund 1070.
Vid försäljning av varor som ingår i ranson så sparas aktuellt ransonid på utleveransraden. Det är sedan genom att räkna samman värdet av alla rader med ett visst ransonid man kan få fram förbrukad summa. Ransonid kommer framöver att införas som ett grupperingsbegrepp vid framtagning av försäljningsstatistik.